Eritreansk opposition får en ny röst i Göteborg | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Eritreansk opposition får en ny röst i Göteborg

Regimen i Eritrea har fått mycket kritik i samband med fallet med den fängslade journalisten Dawit Isaak. I Sverige finns över 15 000 eritreaner och många är sin regim trogen. Nu kommer en ny regimkritisk röst genom en ny organisation, startad av femton eritreaner som vill ge sin syn på saken.

Det har i samband med fallet Dawit Isaak blivit tydligt att där finns två falanger av Eritreaner i Göteborg. De som är i opposition till regimen i Asmara, och de som inte är det. Nu har femton stycken eritreaner startat en ideel förening med syfte att tydliggöra debatten.

- Målet med organisationen är att infomera om vad som händer i dagens Eritrea, säger Esayas Isak som är en av de femton medlemmarna. Objektiv information från landet är i stort sett obefintlig och vi känner att vi har en uppgift att fylla.

Man tänker ta upp ämnen som yttrandefrihet och bland annat berätta om fallet med den fängslade journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad sedan september 2001.

I Sverige finns omkring 15 000 eritrianer och många stödjer diktaturregimen i Eritrea. Man har olika organisationer, sänder närradio och har ett starkt nät man utgår ifrån. Den nya organisationen vänder sig mer till de som är kritiska till vad som händer i landet och som vill ha mer information.

- Det är ingen hemlighet att det finns andra som tycker på andra sätt än oss, men vi infomerar om det vi vet och så får alla människor förhålla dig kritiska till vårt material på samma sätt som de förhoppningsvis gör till alla andras, säger Esayas Isak.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria