Privat hyresvärd har gått med i Störningsjouren | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Privat hyresvärd har gått med i Störningsjouren

Sedan två år har hyresgäster hos de kommunala fastighetsbolagen kunnat ringa Störningsjouren om de störs av sina grannar. Nu har den första privata hyresvärden anslutit sig till jouren.

Trots att varannan lägenhet i Göteborg ägs av privata värdar är det inte förrän nu som ett privat bolag, Gunnar Zetterbergs Byggnads AB, anslutit sig. På Störningsjouren ser man positivt på att privata hyresvärdar ansluter sig och tror att fler kommer att ansluta under året. Ju fler som ansluter sig desto tryggare miljö för hyresgästerna.

- Det ger bättre möjlighet till samverkan säger Störningsjourens vd, Bo Strandberg.

Störningsjouren jobbar på kvällar och nätter med att åka runt och hjälpa människor som känner sig störda av sina grannar. De pratar med den som blivit störd, den som stör och rapporterar sedan det inträffade till respektive fastighetsägare. Antalet samtal till störningsjouren ökar varje år. 2005 fick man 3750 samtal vilket var nästan 1500 fler än väntat.

Precis som många andra privata fastighetsägare så har man på Gunnar Zetterbergs tidigare försökt lösa störningar själva.

- Vi gjorde då en bedömning av situationen. Bedömde vi att det var ett brott inblandat ringde vi till polisen, säger säger Michael Blomqvist, fastighetsförvaltare på Gunnar Zetterbergs.

Man har även provat att anlita väktare för att kontrollera störningar men det fungerade dåligt.

- De på störningsjouren är utbildade i att ta hand om människor och jobba med människor vilket fungerar bättre än väktare, säger Michael Blomqvist.

- Små hyresvärdar har inget behov av att vara med i störningsjouren, säger Andreas Jarud från branschorganisationen Fastghetsägarna i Göteborg. Det vanligaste är att man löser det själva eller anlitar väktare.

För privata fastighetsägare kostar det 125 kronor per år och lägenhet att vara ansluten. För Gunnar Zetterbergs innebär det att det blir lite dyrare än att sköta det själva men billigare än att anlita väktare.

- Vi har gått med för att öka tryggheten bland hyresgäster och att de ska känna sig omhändertagna, säger Michael Blomqvist.

Trots att de inte anser sig ha så många störningar är ett syfte med att ansluta sig till Störningsjouren att få ner antalet störningar. Alla fastighetsägare är välkomna att ansluta sig. Att fler inte nappat beror på att fastighetsägaren måste skriva på ett avtal där man erbjuder ett visst antal lägenheter till personer med missbruks- eller sociala problem. De mindre fastighetsägarna har inte alltid möjlighet att göra det.

- Jag är övertygad om att fler hyresvärdar kommer att gå med i Störningsjouren i år eller nästa år, säger Andreas Jarud.

Rekommenderade artiklar

Hungerstrejk i Göteborg i fokus när nytt asylnätverk startar

I Sudan väntar avrättning eller livstids fängelse och tortyr. Men trots det låter inte Migrationsverket sudanesiska flyktingar stanna i Sverige. Sju män från Sudan hungerstrejkar sedan en vecka på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att uppmärksamma Migrationsverkets beslut. Samtidigt startade ett nätverk i Göteborg som ska arbeta för en mer human och solidarisk flyktingpolitik.

Plats på internet för psykisk hälsa

Sveriges enda internetcommunity om psykisk hälsa har sitt säte i Göteborg. Sinnet.nu är en internetsida där människor med depression och ångest kan mötas och utbyta erfarenheter.
- När man mår så dåligt så man inte kommer utanför dörren kan en webbgemenskap vara ett bra första steg, säger initiativtagaren Daniel Karlsson.

Offentlig upphandling ska bli etisk i Göteborg

Svenska kommuner blundar för den globala arbetsmiljön. Det menar Wanja Lundby-Wedin som i tisdags riktade kritik mot kommuner som bland annat köper gatsten från farliga arbetsplatser i Kina. Samtidigt startade en kampanj för rättvisemärkt offentlig upphandling i Göteborg.

Nya reklamknep ska överlista konsumenterna

Den digitala tekniken har skapat nya vägar för reklam att nå konsumenter. Via mobilen eller smarta reklamskyltar kan budskapen nå rätt målgrupp vid precis rätt tidpunkt. Och konsumenten kommer aldrig förstå vad som hände.

© 2018 Göteborgs Fria