Fria.Nu

Nya verktyg mot urvattnad kemikalielagstiftning

I höst ska EU-parlamentet och ministerrådet rösta om den slutliga utformningen av EU:s nya kemikalielagstiftning Reach. Turerna kring lagstiftningen har varit många och det nuvarande förslaget är en urvattnad version av det ursprungliga. Greenpeace menar att det beror på en aggressiv lobbying från kemiindustrin. De har även funnit samband mellan ökad kemikalieanvändning och minskad spermiekvalitet.

Greenpeace fortsätter sin kamp för att EU:s nya kemikalielagstiftning Reach, inte ska bli totalt urvattnad. Under maj har organisationen gett ut två rapporter. Den ena, Fragile, beskriver sambandet mellan en allt sämre kvalitet på sädesceller och ökande defekter på könsorganen hos nyfödda och det ökande användandet av kemikalier. Den andra, Toxic Lobby, handlar om hur kemikalieindustrin gör sitt bästa för att Reach inte ska bli den nya och hårdare kemikalielagstiftning som den ursprungligen var tänkt att bli.

Greenpeace konstaterar i Fragile att antalet sädesceller har sjunkit med 50 procent under de senaste 50 åren. Samtidigt har kvaliteten på sädescellerna minskat. Ofruktsamheten hos par har mer än fördubblats i de industrialiserade länderna sedan 1960-talet. Dessutom har testikelcancer ökat markant, och allt fler pojkar föds med defekter på könsorganen. Detta beror enligt Greenpeace på en ökad kemikalieanvändning.

- Greenpeace kräver att dessa skadliga kemikalier tas bort från marknaden och ersätts av mer säkra alternativ. Det handlar om dig och mig och våra barns framtid, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace.

Kemikalierna som behandlas i rapporten är bland annat bromerade flamskyddsmedel, ftalater och syntetisk mysk. Och många av kemikalierna på marknaden har aldrig testats ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Detta trots att många av ämnena ingår i ett flertal dagligvaror.

Förslaget om hur den nya kemikalielagstiftningen ska se ut försvagades vid en omröstning i Europaparlamentet i november. Det ursprungliga förslaget innebar att 30 000 av de cirka 100 000 kemikalier som finns på marknaden skulle testas.

Men enligt det nya förslaget ska bara 10 000 kemikalier testas och riskbedömas. Ytterligare 20 000 ska registreras i en databas. Där ska ämnenas potentiella risker anges.

Greenpeace menar att minskningen av antalet kemikalier som ska testas är effekten av en aggressiv lobbying från kemikalieindustrin, vilket beskrivs i rapporten Toxic Lobby.

Det handlar främst om kemikaliegiganten BASF som bland annat tillverkar hormonstörande och cancerframkallande ftalater.

Ftalater används som mjukgörare i PVC-plast som slangar och leksaker, och som doftförstärkare i smink och parfym. I tidigare analyser har Greenpeace funnit ämnena i en lång rad förbrukningsprodukter, i damm i bostäder, i regnvatten och i människors blod och i ofödda barn.

- Det här är ett stort demokratiskt problem. Om kemikalieproducenterna i EU tillåts diktera en lag som i högsta grad berör oss alla, så sviker politikerna sitt ansvar att beskydda oss mot de skadliga effekterna av de kemikalier som finns på marknaden, säger Henrik Pedersen, miljöbiolog på Greenpeace.

Han syftar här på att 3 av 19 svenska EU-parlamentariker röstade emot substitutionsprincipen i den första omröstningen. Den betyder att om ett farligt ämne kan bytas ut mot ett mindre farligt, så ska man göra det. De tre EU-parlamentarikerna var Gunnar Hökmark (m), Christofer Fjellner (m) och Anna Ibrisagic (m). Cecilia Malmström (fp) avstod från att rösta.

- Det är en skandal att inte samtliga EU-parlamentariker tänker på vår hälsa. Eftersom kemikalielobbyn är så stark behöver vi alla röster vi kan få, säger Lennart Daléus.

I början av maj protesterade gravida mödrar utanför BASF:s kontor i Köpenhamn. Samtidigt överlämnades ett brev till BASF:s kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm med kravet att BASF ska ta sitt ansvar och gå mot säkrare produkter genom att fasa ut och ersätta farliga kemikalier.

- Det är chockerande för mig att mitt ofödda barn redan är fullt av kemikalier. Som blivande mor är det jätteviktigt för mig att mitt barn får de allra bästa förutsättningarna och därför måste det här kemikaoset redas upp, sa den höggravida Line Fog Svendsen, som deltog i aktionen.

Det slutliga beslutet om hur Reach ska utformas tas i Europaparlamentet och i ministerrådet under hösten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu