Fria.Nu

Enig trafiknämnd stoppar kinesisk gatsten

Efter krav från kristdemokratiske ledamoten Björn Nyström beslutade en enig trafiknämnd på tisdagen att tills vidare stoppa alla inköp av kinesisk gatsten. Bakgrunden är uppgifter i media om att stenen producerats på ett sätt som inte är förenligt med ILO:s konventioner.

Stockholms stad har via mellanhänder upphandlat stora mängder sten från Kina, till ett betydligt lägre pris än vad svenska producenter kunnat erbjuda. Men för några veckor sedan spreds uppgifter i media om att kinesisk gatsten, som använts bland annat i byggandet av Hammarby sjöstad, produceras under förhållanden som strider mot internationella arbetsrättskonventioner.

En av dem som reagerade på uppgifterna (se SFT 18, 6/5 -06) var Björn Nyström (kd) som under tisdagens sammanträde ställde följande fråga till trafiknämnden: 'Vilka åtgärder kommer att vidtas för att i framtiden garantera att inköpta produkter har utvecklats och producerats på ett arbetsmiljömässigt sätt?'

Resultatet av frågeställningen blev att en för ovanlighetens skull enig trafiknämnd fattade beslut om att tills vidare stoppa alla inköp av kinesisk gatsten.

- Jag är jättestolt, hela nämnden ställde sig bakom det hela, säger Björn Nyström. Det visar att man ibland gör nytta ibland som politiker och människa. Även om det här bara är tillfälligt är det ett oerhört stort steg i rätt riktning.

Upphandlingen av kinesisk gatsten kommer nu att stoppas fram till oktober, då kommunfullmäktige ska ta ställning till en motion från fullmäktigeledamoten Åsa Romson (mp) om att införa en etisk policy för stadens inköpsförfarande.

Stockholm upphandlar varje år varor för omkring åtta miljarder kronor, och enligt Åsa Romson medför det ett ansvar att ställa etiska och sociala krav på leverantörer.

- Vi vill minimera risken för att Stockholm i sin offentliga upphandling bidrar till att människor lider psykisk eller fysisk skada när de producerar varor för oss, säger hon.

Finns det inte en risk för att den nya policyn leder till ökade kostnader vid upphandlingar?

- Vi vet väl inte ännu om det leder till ökade kostnader. Mycket handlar om att skaffa sig information och innan man har den informationen är det helt omöjligt att uppskatta.

Men även om så skulle vara fallet menar Åsa Romson att etiska hänsynstaganden måste väga tyngre än ekonomiska.

- Om man inte gynnar hälsofarligt arbete så är det ändå en vinst för alla parter. Jag tror inte att stockholmarna är så intresserade av att trampa omkring på gatstenar som ger kinesiska barn stendammslunga. När det handlar om mänskliga rättigheter är det inte en kostnadsfråga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu