• Elif Cirik fick en hjärnskada under förlossningen när mamma Havva nekades kejsarsnitt
Göteborgs Fria

Elif vann mot Patientskadenämnden

Havva Cirik nekades kejsarsnitt av Mölndals sjukhus. Resultatet blev att livmodern sprack och hennes barn skadades för livet. Patientskadenämnden har tidigare sagt nej till ersättning men har nu gjort en omprövning. Efter snart tre års kamp får hennes dotter Elif nu ekonomiskt stöd för resten av livet.

GFT skrev i september 2005 om Havva Cirik som trots goda skäl nekades kejsarsnitt på Mölndals sjukhus. Under förlossningen kände hon att något var fel och bad återigen om kejsarsnitt. Läkarna nekade med resultat att livmodern sprack och fostret låg i fri bukhåla. Dottern Elif fick inget syre och tilldrog sig en livslång hjärnskada.

Havva Cirik hade inför sin förlossning i juni 2003 flera gånger framfört till vårdpersonal att hon ville diskutera ett kejsarsnitt. Havvas första barn hade förlösts med kejsarsnitt och hon kände oro inför den kommande födseln. Läkarna avslog hennes begäran och någon bäckenmätning gjordes inte heller.

- De lyssnade inte på mig och min oro. Jag fick inte tala med dem som bestämt att jag inte skulle få kejsarsnitt. De besparingar de tänkt sig genom att göra färre kejsarsnitt blir istället dyrare för samhället säger Havva Cirik.

Professor Lars Hamberger menar att en rad felaktigheter begåtts i Havva Ciriks fall.

- Det största misstaget var att man inte gjorde en bäckenmätning i lugn och ro. Här förelåg en absolut trängsel vilket är en klar indikation för kejsarsnitt.

Lars Hamberger listar i sitt expertutlåtande till Patientskadenämnden sju punkter där han anser att sjukvården brustit i handläggningen av förlossningen. Det framgår av utlåtandet att Hamberger anser att vårdkvalitén på förlossningskliniken är undermålig.

- Det är endast mellan klockan 8-16 som det finns personer med full barnläkarkompetens på kliniken. Det som skett är ett Göteborgsfenomen. Jag och Siv Westerberg fick nyligen rätt i ett liknande fall. Förlossningsvården ser annorlunda ut i övriga Sverige.

Siv Westerberg, som är Havva Ciriks juridiska ombud, säger att pengarna kommer få stor betydelse för Elif.

- Det är en stor skillnad mellan att vara handikappad och fattig och att vara handikappad och ha pengar. Pengarna till Elif ska räcka hela livet. Hon kommer aldrig kunna yrkesarbeta.

Kommer ni gå vidare med detta ärende?

- Maxbeloppet som Elif kan få är 5 miljoner kronor. Det kan låta mycket men ska som sagt räcka hela livet. Får vi läkaren fälld så bedöms det som ett vållandefall och blir då ett skadeståndsärende där mycket större summor utbetalas. Vi har begärt muntlig förhandlig vilket Socialstyrelsen ska besluta om vi får.

Är det svårt för en patient att få rätt?

- Ja, eftersom läkarna skyddar varandra. Detta gör det svårt för patienten att få rätt.

När Havva Cirik öppnade brevet från Patientskadenämnden med beskedet om att hennes dotter kommer få ekonomiskt stöd blev hon både glad och ledsen.

- Det var blandade känslor. Jag är glad för min dotter Elifs skull, att hon får den här tryggheten. Men samtidigt vet jag ju att hon aldrig kommer att bli bra.

Elif sondmatas sex gånger om dagen. Hon behöver mycket extra stöd i tillvaron och Havva har anmält henne till dagisverksamheten på Bräcke östergård för funktionshindrade barn.

- Jag hoppas att hon kommer in där. Det är viktigt för henne att träffa andra barn med handikapp och se att det inte bara är hon som sitter i rullstol och går i rullator. Att hon får se att hon inte är annorlunda.

Havva säger att hon hoppas att sjukvården kan lära sig av hennes erfarenheter.

Föräldrar ska inte vara rädda att säga ifrån, säger hon.

- Man får inte ge sig. Jag visste att jag hade rätt och man måste göra allt vad man kan för sitt barn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Myndighet kritiserar åter anstalt i Göteborg

Justitieombudsmannen, JO, prickar Skogome anstalten för dess posthantering. Anstalten har bland annat granskat brev som en intagen fått från sin advokat. Något som är förbjudet enligt lag.

Göteborgs Fria

Mamma polisanmäler Falkenbergs kommun efter dotterns självmord

Den 17 maj 2005 tog Felicia Pettersson, 14 år, sitt liv. Hon hade då mobbats under hela sin uppväxt. Skolverket har riktat kritik mot skolan, och Felicias mamma, Anneli Pettersson, har nu anmält Falkenbergs kommun. Hon hoppas att en utredning kan bringa klarhet i varför dottern tog sitt liv.

Göteborgs Fria

Kent fick upprättelse till sist

Kent Sänd och andra personer uppväxta på Vidkärrs barnhem har berättat om hemska övergrepp. Hyllningstexten på statyn till minne av barnhemmet fördömdes av Kent Sänd i intervjuer och föredrag. På skärtorsdagen plockades inskriptionen bort - ett drygt halvår efter Kent Sänds självmord.

Göteborgs Fria

'Det handlar om missbruk av tryckfriheten'

Helena Bering försvann den 18 augusti 2004. Hon befanns senare vara mördad. I media kom fallet att omnämnas som psykologmordet och det slogs upp stort under lång tid. I flertalet artiklar spekulerades det om ritual- och sexmord. Nu berättar Helenas far, Per Bering, om hur illa behandlade de efterlevande blev av kvällspressen.

Göteborgs Fria

Försvaret ska göra polisarbete

Inom kort ska lagrådet ta ställning till ett kontroversiellt förslag om att militär ska få sättas in för bekämpning av grov brottslighet och terrorism. Redan i mars kan en proposition läggas fram i riksdagen och jurister som GFT har talat med uttrycker förvåning över hur lite uppmärksamhet utredningen har fått i media.

© 2024 Fria.Nu