LRF sviker både bönder och konsumenter | Göteborgs Fria

Debatt


Rune Lanestrand
Fria.Nu

LRF sviker både bönder och konsumenter

Trots att en stor majoritet av Sveriges bönder och konsumenter inte vill ha genmanipulerade livsmedel i butikerna sa ordföranden i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, Lars-Göran Pettersson ja till GMO-foder. Ett stort misstag, menar Rune Lanestrand.

Knappt hade bläcket torkat på protokollet från LRF-stämman innan ordföranden Lars-Göran Pettersson bröt hederskodexen och sa ja till genmanipulerat (GMO) foder och därmed också genmanipulerade livsmedel i Sverige. Detta trots att mellan 70-80 procent av både bönder och konsumenter säger nej till GMO med alla sina outredda risker.

Svenska Lantmännen, Monsanto och Scan utpekas av Greenpeace som de stora bovarna i GMO-kriget. Till dessa tre ska också läggas Svalöv-Weibull, dotterföretag till Lantmännen, som tillsammans med Lantmännen ingår i LRF-koncernen.

Hundratals miljoner har Svalöv-Weibull lagt ned på sin GMO-forskning. Kostnader som Sveriges bönder tvingats stå för utan att ha begärt denna forskning.

Varken företaget eller Sveriges bönder har fått tillbaka ett enda öre av alla dessa satsade miljoner.

Redan för mer än tio år sedan gjorde Svalöv-Weibull sitt första misslyckade GMO-försök. Fantasi och självförtroende hos de egenmäktiga forskarna saknades inte. De hade hört talas om att potatis är frostkänslig. Med siktet inställt på ett Nobelpris satte de in en gen från ishavsflundra i potatisen.

Försöket såg bra ut, potatisen grodde, växte och gav skaplig skörd. Det var bara ett fel. Den luktade fisk, var oätlig och ruttnade inom kort.

Men hur mycket kan då en svinfabrikör som Lars-Göran Pettersson tjäna på att utfodra sina tusentals grisar med genmanipulerat foder? Fem öre kilot, enligt danska beräkningar - och det innan Monsanto fått det efterlängtade patentet på sojan även i Europa och därmed utan konkurrens, höjer priset förstås.

En annan faktor att räkna med är konsumenternas reaktion. Greenpeaces aktioner mot såväl Scan(-dal) som Lantmännen har redan satt käppar i hjulet. Konsumenter i samverkan bojkottar Scan, vilket i sin tur allvarligt skadar Sveriges bönder och förtroendet för svensk mat.

Om Pettersson och Johansson-Hedberg framhärdar och väljer att lyssna mer till GMO-företagen än svenska bönder och konsumenter är arabländernas bojkott av Arlas produkter bara förspelet till en utbredd konsumentbojkott i Sverige. Olyckan Åke Modig, som slog ihop Arla med Danish Foods - vilket drog in Sveriges bönder i Mohammed-konflikten - har nu dessvärre fått en ny vd-stol hos Swedish Food-Scan, efter att han sparkades från Arla. (Avgångsvederlag 15 miljoner.)

Genom att öppna dörren för GMO i Sverige förstör LRF och bondekooperationen marknaden även för alla de bönder som inte vill ha GMO, utan istället ser en möjlighet att konkurrera med import och även export genom att svenskproducerat är lika med GMO-fritt.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Arla suger ut mjölkbönderna

Landets mjölkbönder har tröttnat på att vara med och finansiera Arlas omfattande investeringar utomlands som inte gett några som helst positiva resultat på mjölkpriset i Sverige. I stället har bonden efter varje ny investering utomlands fått allt sämre betalt för mjölken, skriver Rune Lanestrand.

Debatt
:

GMO-fritt Västra Götaland

Tänk er ett Västra Götaland där inga genmanipulerade grödor odlas vare sig i kommersiellt eller i fältförsök. Ett län där ingen mat produceras med hjälp av genetiskt manipulerade grödor och där ingen genmanipulerad mat återfinns i våra butiker, skriver Rune Lanestrand.

Fria.Nu
Debatt
:

Fågelinfluensan har drabbat medierna

90 personer har dött av fågelinfluensa i Asien, medan många tiotals miljoner dött av aids och malaria under samma tid i Afrika. Den oproportionerligt stora rädslan för fågelviruset sprids därför att läkemedelsbolagen har grova pengar att tjäna på den rika världens rädsla, skriver Rune Lanestrand.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria