• Marika Edfast från Makalösa föräldrar menar att höjda hyror och krav på ökad standard hos barnfamiljer är några av orsakerna till att ensamstående int
Fria.Nu

Klyftorna ökar i Sverige

Skillnaderna mellan höginkomsttagare och låginkomsttagare har ökat sedan den ekonomiska krisen i början av 90-talet. 2004 tjänade de rikaste tio procenten av befolkningen 22 procent av den totala inkomstsumman medan de fattigaste tio procenten bara tjänade 4 procent. Det visar en ny genomgång från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Mellan 1995 och 2004 ökade köpkraften med 25 procent. Men det är bara de rikaste som har fått möjlighet att köpa mer. Den grupp som halkat efter mest är singelhushållen, särskilt ensamstående med barn. Medan inkomsterna för alla över 20 år ökade med 24 procent under perioden 1995-2004 ökade de ensamstående barnfamiljernas inkomster bara med 15 procent.

En färsk undersökning från Rädda Barnen bekräftar SCB:s bild: Fattigdomen hos familjer med bara en vuxen ökar, särskilt i storstäderna. 2003 levde 116 000 barn med ensamstående föräldrar i ekonomisk utsatthet, enligt studien.

- En anledning är att löneutvecklingen för kvinnor inte är lika bra som för män och många ensamstående med barn är kvinnor, säger Marika Edfast, administratör på föreningen Makalösa föräldrar, en organisation av och för ensamstående föräldrar.

Samtidigt har exempelvis hyrorna ökat och kraven på barnfamiljerna höjts.

- I dag i Sverige ska man också ha vissa saker i ett hem som man inte hade förut. Lärarna kräver ibland att man ska skriva läxor på dator och skicka in via nätet och då måste man ha en dator med internetuppkoppling, säger Marika Edfast.

Hon säger att för att barnen med en ensam förälder ska komma upp till den standard som andra barn har försakar många vuxna sin egen tandvård och försäkringar. Det händer också att barnen får vara hemma från aktiviteter som kostar pengar.

Makalösa föräldrar skulle gärna se att skatten för ensamstående sänktes, eller att ett särskilt tillägg för barnfamiljer infördes som betalades ut tillsammans med barnbidraget.

- Detta eftersom det är väldigt lätt att hamna i en bidragsfälla, säger Marika Edfast. Exempelvis har många ensamma föräldrar rätt till bostadsbidrag, men om inkomsten ökar tillfälligt dras det bidraget in. Anmäler man inte i tid blir man återbetalningsskyldig.

Erik Liljegren på enheten för ekonomisk välfärdsstatistik på SCB tror att en anledning till de ökande inkomstskillnaderna är att man i mitten av 90-talet drog ner på de flesta bidrag samtidigt som lönerna stannade upp. När ekonomin sedan har tagit fart har inte bidragen följt med. Det håller Marika Edfast med om.

- Exempelvis borde underhållsstödet vara dubbelt så högt för att följa med kostnadsutvecklingen. Stödet höjdes i år med 100 kronor till 1 273 kronor, säger hon.

Underhållsstöd betalas ut om den ena föräldern inte betalar underhållsbidrag till den förälder som har vårdnaden om barnet. Stödet har legat på 1 173 kronor sedan 1994 och inte följt med inflationen.

Regeringen har de senaste åren infört en del förbättringar för ekonomiskt utsatta barnfamiljer - bland annat höjning av barn- och bostadsbidrag samt den 100-kroniga höjningen av underhållsstödet. Men höjningarna äts i vissa fall upp av minskningar av exempelvis socialbidrag, uppger Rädda Barnen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu