Göteborgs Fria

Föräldrar dömda för intrång

Fem av de nio föräldrar som stod åtalade för olaga intrång på Kungsladugårdskolan dömdes i tisdags till böter. Birgit Nielsen, som är en av de dömda, ser det som en halv seger eftersom det blev en mildare dom än väntat. Men hon känner fortfarande stor ilska och sorg över hur Kungsladugårdskolan förstörts av den dåvarande skolchefen och slappa politiker.

- Eftersom det blev lägre böter än vad åklagaren ville känns det som om rätten lyssnat lite grand på oss, säger Birgit Nielsen. Vi var inte alldeles obehöriga på skolan.

Det var i maj 2003 som föräldrarna från Föräldraföreningen i Majorna ockuperade rektorsexpeditionen på Kungsladugårdsskolan. Stora och, som föräldrarna tyckte, tveksamma nedskärningar väntade skolan. Man ville protestera mot den försämrade miljön för barnen. Andra dagen kom polis till skolan och ledde ut dem. Nästan tre år senare föll domen om olaga intrång. Tingsrätten gjorde en individuell prövning av de åtalades agerande och fällde de som stannade kvar på tjänsterummen trots tillsägelse. De ska betala 1 200 kronor var i böter.

- Just nu vet jag inte om vi kommer att överklaga eller inte, säger Birgit Nielsen. Det hade varit skönt att kunna lämna allt bakom sig eftersom varje gång det händer något nytt i ärendet så blir jag lika arg och besviken.

För Birgit Nielsen började engagemanget för situationen på Kungsladugårdsskolan hösten 2002. Hennes dotter hade börjat sjuan och verkade glad och nöjd med sin skola. Men när ett förslag om stora besparingar kom märkte Birgit Nielsen att dottern blev orolig över situationen.

- En kväll satt jag vid hennes sängkant och hon frågade mig hur man ordnar en demonstration. Och jag tänkte: om jag ska göra något någon gång så är det nu, berättar hon.

Under hela våren följde sedan en rad protestaktioner från föräldrarnas sida. Blockeringen av rektorernas rum var bara en av alla demonstrationer. Men protesterna hjälpte inte och besparingarna genomfördes.

- Jag är besviken över att den fina skola vi hade har förstörts av dåliga beslut.

Birgit Nielsen är mycket kritisk till Ann-Sofie Rundberg, den dåvarande chefen för skola, fritid och kultur i Majorna. Hon tycker att det beslutsunderlag Rundberg lämnade till politikerna var bristfälligt. Det saknades bland annat en beräkning på vad nedskärningarna i sig skulle leda till för kostnader. Det handlar exempelvis om utslitna lärare och att fler barn söker sig till friskolor då den kommunala skolan blir sämre. Dessutom tycker Birgit Nielsen att stadsdelsnämndens politiker skötte sig illa då de beslutade om nedskärningarna.

- Det borde vara olagligt av politikerna att fatta beslut trots att beslutsunderlaget var undermåligt.

Birgit Nielsen ångrar inte att hon stod upp för sina rättigheter att säga sin åsikt och att hon försvarade barnens välbefinnande på skolan. Hon är nöjd med att händelsen väckte debatt om dåliga beslut om nedskärningar.

- Detta avskräcker förhoppningsvis politiker att göra samma tabbe som i Majorna.

Birgit Nielsen hoppas att den nya skolchefen kan reparera den skada som är skedd.

Trots att hon blev dömd är det inte själva domen som är värst.

- För mig överskuggas domen av det vemod jag känner över hur mycket den dåvarande skolchefen och flata politiker har förstört för våra barn i Majorna.

* GFT har inte lyckats nå Ann-Sofie Rundberg för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hungerstrejk i Göteborg i fokus när nytt asylnätverk startar

I Sudan väntar avrättning eller livstids fängelse och tortyr. Men trots det låter inte Migrationsverket sudanesiska flyktingar stanna i Sverige. Sju män från Sudan hungerstrejkar sedan en vecka på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att uppmärksamma Migrationsverkets beslut. Samtidigt startade ett nätverk i Göteborg som ska arbeta för en mer human och solidarisk flyktingpolitik.

Göteborgs Fria

Privat hyresvärd har gått med i Störningsjouren

Sedan två år har hyresgäster hos de kommunala fastighetsbolagen kunnat ringa Störningsjouren om de störs av sina grannar. Nu har den första privata hyresvärden anslutit sig till jouren.

Göteborgs Fria

Plats på internet för psykisk hälsa

Sveriges enda internetcommunity om psykisk hälsa har sitt säte i Göteborg. Sinnet.nu är en internetsida där människor med depression och ångest kan mötas och utbyta erfarenheter.
- När man mår så dåligt så man inte kommer utanför dörren kan en webbgemenskap vara ett bra första steg, säger initiativtagaren Daniel Karlsson.

Göteborgs Fria

Elbolag använder kundernas pengar för att slippa återbetalning - till kunderna

Flera elbolag i Sverige blev 2005 återbetalningsskyldiga för att de tagit ut för höga avgifter av sina kunder. Samtliga bolag vägrade betala och nu satsar elbolagens branschorganisation 10 miljoner kronor för att överklaga beslutet. Göteborg Energi har bidragit med över en halv miljon till juristkostnader.

Göteborgs Fria

Offentlig upphandling ska bli etisk i Göteborg

Svenska kommuner blundar för den globala arbetsmiljön. Det menar Wanja Lundby-Wedin som i tisdags riktade kritik mot kommuner som bland annat köper gatsten från farliga arbetsplatser i Kina. Samtidigt startade en kampanj för rättvisemärkt offentlig upphandling i Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu