Inledare


Stefan Villkatt
Fria.Nu

USA:s krig mot världen

Massdemonstrationer mot karikatyrerna av Muhammed. Hamas tar över styret i Palestina. Motståndet i Irak blir allt bättre organiserat. Allt tyder på att konflikten mellan USA och Mellanöstern växer sig allt starkare. Och EU står stadigt på USA:s sida, om än några kritiska EU-röster hörs emellanåt. Och västs verkliga oljeintressen döljs i allt högre grad bakom USA:s propagandadimridåer om en demokratisk kristen kamp mot muslimska mörka, snarast medeltida, krafter. Tyvärr fungerar propagandan självuppfyllande och Mellanösterns konservativa religiösa grupper verkar få större makt dag för dag. Kampen mot USA och Väst kopplas ihop med islam, också i väst, där det finns personer som väljer att konvertera av politiska skäl. Vi som vill ha en värld fri från förtryck och fördomar har fått se våra förhoppningar krympa i takt med USA:s anfall mot världen.

Högern i USA står inför ett val, ett mycket svårt val. Bush och hans närmaste slår sina huvuden ihop och försöker gissa sig fram till rätt väg att gå. Kriget i Afghanistan gick så där, det var väl först nu i efterhand som segern mest visade sig vara en slags kuliss, lika ytligt tom som landets demokrati. Irak blev förstås inte alls som USA tänkt sig heller. Trots att folket jublade när diktatorn föll. Kriget har dragit ut på tiden och genant många likkistor har skickats hem till USA. Och krig är dyrt, landets ekonomi är körd i botten, USA lever på lånade pengar.

Så vad göra? Dra sig ur Irak? Men kriget vore bortkastat för USA om de drar sig ur innan en stark USA-trogen regering sitter säkert. Vad är alternativet? Att anfalla Iran? Ja, det vore förstås fantastiskt för USA att få tillbaka Iran som allierad. Men Iran är mycket starkare än vad Irak var innan kriget. Iran kan dessutom ha tillgång till atomvapen. USA klarade inte att besegra Irak, kommer de att våga ge sig på Iran ändå?
FN har slagit fast att USA torterar sina fångar. Landet vägrar ofta ansluta sig till internationella överenskommelser. Fattigdomen och ofriheten inom det egna landets gränser ökar enormt. USA har skyddat och stöttat Israels övergrepp mot Palestina i åratal, utan USA:s inblandning kanske vi hade haft fred där nu. Dessutom står USA bakom en stor del av de militärkupper och militära övergrepp som skett i världen efter andra världskriget.
Hur kan det komma sig att vi i Sverige accepterar detta? Att vi i EU accepterar detta? Om vi bortser från rena lakejer som Tony Blair. Hur kommer det sig att inte de länder som uttalade sig mot kriget i Irak också gjorde något för att stoppa det? Det skulle förstås bli dåliga diplomatiska förbindelser. USA skulle åtminstone hota med handelsblockader. Men självklart skulle vi klara oss ändå, och självklart behöver USA oss lika mycket som vi behöver USA, vi lever ju i en globaliserad ekonomi där alla är beroende av varandra.
Så varför låter vi USA förstöra världen? En gissning är att vi hukar oss på grund av USA:s militära övertag. Men eftersom USA inte ens klarar av motståndet i Irak, så är det självklart omöjligt för landet att starta krig mot resten av världen samtidigt. Kan det istället vara så att vi låter USA hållas för att de anfaller länder som vi, när det kommer till kritan, skiter i? Att vi av rasistiska skäl låter irakier dö? Afghaner ska vi inte ens tala om, de syns ju inte ens under sina skynken.
Jag tror att det är så. Hade USA anfallit Norge istället tror jag inte att vi hade stått bredvid och tittat på. Därför är det otroligt viktigt att vi bekämpar bilden av människor från andra delar av världen som annorlunda och konstiga. När såg vi sist bilder av badande irakier? Av iranier på nöjesfält? Av afghaner som äter mat tillsammans? Afghaner är i grunden som vi. Och vi måste lära oss att förstå att USA:s krig är krig mot oss, mot oss alla.

''

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu