Göteborgs Fria

Kommunal varslar friskola i Göteborg

Kommunalarbetarförbundet varslar om konflikt mot friskolan Kunskapsskolan i Sverige AB, som bland annat har verksamhet i Göteborg. Parterna kan inte komma överens om hur lönerna för de 600 anställda ska sättas. I går satte facket in stridsåtgärder.

Kommunal har i ett och ett halvt år försökt teckna kollektivavtal med Kunskapsskolan men har inte fått något resultat. Skolan, som är Sveriges största friskola med skolor över hela landet, har inte heller velat gå med i någon arbetsgivarorganisation. I december 2005 strandade förhandlingarna då man inte kunde enas kring frågan hur lönerna ska sättas.
- Varslet gäller övertidsblockad och nyanställningsstopp för lärare, vaktmästare, städ och alla som jobbar på skolan, säger Camilla Gustavsson som är ombudsman för Kommunal Väst.
Nu väntar Kommunal på att arbetsgivaren ska ta kontakt. Kunskapsskolan har varit i blåsväder på flera orter i Sverige tidigare. Många kommuner där Kunskapsskolan öppnat har exempelvis inte varit nöjda med att skolan tar elever från kommunens skolor.

Kunskapsskolan har en skola i Göteborg, Kunskapsgymnasiet, men inga av gymnasiets medarbetare är anslutna till Kommunal. Gymnasiets skolchef, Filippa Johansson menar därför att varslet inte kommer att påverka Kunskapsgymnasiet.
- Vi har inget eget kök, inget vaktmästare och därmed inga medarbetare som arbetar inom det berörda avtalsområdet, säger hon.
Filippa Johansson menar att Kunskapsskolan inte har något emot att teckna kollektivavtal med Kommunal och skolan har sedan tidigare avtal med Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. Inför löneförhandlingarna med Kommunal hade Kunskapsskolan och facket gjort en muntlig överenskommelse om att de nuvarande avtalen med lärarfacken skulle ligga till grund för det nya avtalet. Men enligt Anders Hultin, vd för Kunskapsskolan, vill nu Kommunal sätta lönerna på ett annat sätt än lärarfacken.
- Kommunal har frångått en muntlig överenskommelse och på felaktiga grunder inbjudit oss till förhandlingar, säger Anders Hultin till Falu Kuriren.
Camilla Gustavsson på Kommunal Väst har inga uppgifter om de anställdas nuvarande villkor är orättvisa jämfört med Kommunals kollektivavtal. Hon menar att detta inte är den främsta anledningen till att man vill ha ett avtal med Kunskapsskolan.
- Det är själva strävan efter att alla som jobbar inom kommunals områden, vare sig de är medlemmar eller ej, ska ha kollektivavtal, säger hon.
Enligt Camilla Gustavsson är strejk nästa steg om de första åtgärderna inte leder till en överenskommelse. Statens medlingsinstitut har kontaktat parterna för att försöka medverka till en uppgörelse.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hungerstrejk i Göteborg i fokus när nytt asylnätverk startar

I Sudan väntar avrättning eller livstids fängelse och tortyr. Men trots det låter inte Migrationsverket sudanesiska flyktingar stanna i Sverige. Sju män från Sudan hungerstrejkar sedan en vecka på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att uppmärksamma Migrationsverkets beslut. Samtidigt startade ett nätverk i Göteborg som ska arbeta för en mer human och solidarisk flyktingpolitik.

Göteborgs Fria

Privat hyresvärd har gått med i Störningsjouren

Sedan två år har hyresgäster hos de kommunala fastighetsbolagen kunnat ringa Störningsjouren om de störs av sina grannar. Nu har den första privata hyresvärden anslutit sig till jouren.

Göteborgs Fria

Plats på internet för psykisk hälsa

Sveriges enda internetcommunity om psykisk hälsa har sitt säte i Göteborg. Sinnet.nu är en internetsida där människor med depression och ångest kan mötas och utbyta erfarenheter.
- När man mår så dåligt så man inte kommer utanför dörren kan en webbgemenskap vara ett bra första steg, säger initiativtagaren Daniel Karlsson.

Göteborgs Fria

Elbolag använder kundernas pengar för att slippa återbetalning - till kunderna

Flera elbolag i Sverige blev 2005 återbetalningsskyldiga för att de tagit ut för höga avgifter av sina kunder. Samtliga bolag vägrade betala och nu satsar elbolagens branschorganisation 10 miljoner kronor för att överklaga beslutet. Göteborg Energi har bidragit med över en halv miljon till juristkostnader.

Göteborgs Fria

Offentlig upphandling ska bli etisk i Göteborg

Svenska kommuner blundar för den globala arbetsmiljön. Det menar Wanja Lundby-Wedin som i tisdags riktade kritik mot kommuner som bland annat köper gatsten från farliga arbetsplatser i Kina. Samtidigt startade en kampanj för rättvisemärkt offentlig upphandling i Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu