• Bo Börjesson vid sina solfångare. Även mitt i vintern kan de bli över 50 grader varma.
Göteborgs Fria

Solfångare - en lönsam affär

Du som vill byta solfångare bör skynda dig, för snart tar nämligen det statliga solfångarstödet slut. Även efter det kan du i och för sig få bidrag - men bara om du samtidigt skrotar din oljepanna.

24 miljoner avsattes till solfångarstöden när beslutet togs år 2000. Av de pengarna är snart inget kvar.
- Det återstår bara ett par miljoner av pengarna som ska användas, och när pengarna tar slut så tar ju även bidraget slut. Det finns inget fastställt datum för när det sker, säger Ralf Jacobsson vid länsstyrelsen i Västra Götaland.
Men det finns fortfarande möjlighet att installera solfångare med statliga bidrag. Då måste man dock byta ut sin oljepanna samtidigt. Sedan den första januari i år kan husägare som väljer att byta ut sina oljepannor få statligt bidrag, så kallat konverteringsstöd, via länsstyrelsen. I stödet ingår ett särskilt bidrag för den som vill installera solfångare när man byter ut sin uppvärmning.
- Det pågår en satsning på att bryta oljeberoendet, och den är ganska stor, säger Ralf Jacobsson.

En av de som fått pengar genom det snart utfasade solfångarstödet är Bo Börjesson. I oktober 2005 installerade han sex solfångare på taket till sin villa.
- De kom upp alldeles i slutet på säsongen, snopet nog. Vi har inte fått se dem på full effekt ännu. Men det kommer till sommaren.
Börjesson säger sig inte vara någon extrem miljövän. Den främsta anledningen till beslutet var ekonomisk. Eftersom han hade en ackumulator installerad sedan tidigare så minskade hans utgifter för installationen betänkligt. Och dessutom fick han ju hjälp genom det statliga solfångarbidraget.
- Finanserna var definitivt drivkraften bakom beslutet. I slutändan lade vi ut 32 000 kronor på hela processen, förutom pengarna vi fick från bidraget. Det räknar vi med att spara in på några år. Och dessutom höjer solfångarna värdet på huset.
- Installerar man solfångare har man rätt till ett bidrag på max 7 500 kronor, som räknas ut enligt formeln 2.50 gånger yta gånger antalet kilowatt-timmar som produceras per yta och år, säger Cathrine Brunzell vid länsstyrelsen i Västra Götaland. För att få det krävs att solfångarna är godkända av statliga Provnings och forskningsinstitutet.
Dessutom finns större bidrag att få om man äger ett flerfamiljshus.

Under den varmare delen av året kan solfångarna producera allt varmvatten i fastigheten. Men de är ingen universell lösning. De fungerar endast under sommaren - vintertid värmer de endast upp en viss del av tappvattnet. Och inte alla har de rätta geografiska förutsättningarna. Bäst resultat kan man förvänta sig med ett tak i 45 graders lutning och i söderläge, vilket Bo Börjesson har.
- Kan man få sin energi direkt från naturen så är det klart att man ska göra det, säger han.
Han är även positiv till de nya konverteringsstöden:
- Det känns väldigt vettigt. Det viktigaste är att vi blir av med oljan och då känns det här som ett väldigt positivt steg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler oförberedda studenter utmaning för universitetet

I veckorna anländer tusentals nya studenter till Göteborgs universitet, GU, för att påbörja sina högskoleutbildningar. Men alla kommer inte att klara kraven. Andelen oförberedda studenter växer, visar en studie från Högskoleverket.

Göteborgs Fria

Asylsökande eritreaner riskerar att anges

Nio av tio eritreaner som söker asyl i Sverige får asyl. Men när de kommer in i landet riskerar de att mötas av regimtrogna landsmän som rapporterar till den totalitära regimen, varnar flera exileritreaner i Göteborg som FRIA har träffat.

Göteborgs Fria

”Restriktiva bedömningar påverkar antalet sjuka”

Apati bland gömda flyktingbarn var på väg att försvinna efter att ha uppmärksammats stort för ett par år sedan. Men långsamt börjar problemet återkomma, även i Göteborg som tidigare haft relativt få apatiska barn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu