Fria.Nu

För fyra år sedan blev Fadime Sahindal mördad

Nu har fyra år gått, sedan Fadime Sahindal blev dödad. Hon öppnade dörren och där stod hennes pappa med en pistol. Många människor i Sverige blev mycket ledsna. Vi började tala om 'hedersmord'. Fadime blev en symbol.

Mona Sahlin var integrationsminister när Fadime blev mördad. 'Nu får det vara nog!' sa Mona Sahlin, när hon hörde om mordet. Fyra år har gått. Vad har hänt?
- Vi vet mer om hedersvåld nu. Men det kommer att dröja länge innan sådant förtryck är helt borta. Jag önskar att vi politiker hade förstått tidigare vilka problem många tjejer och killar har. Vi var för fega, säger hon.

Lasse Johansson leder en grupp experter i Västra Götalands län. Gruppen arbetar mot hedersvåld och hedersförtryck. Psykologer, poliser och andra är med i gruppen.
- Jag har hjälpt cirka 20 flickor att fly från sina familjer, säger Lasse Johansson.
I Västra Götaland finns i dag cirka 40 tjejer som gömmer sig för sina familjer. Det är viktigt att utbilda dem som arbetar med flickorna. Lasse Johansson har utbildat 4 000-5 000 personer. Han säger att det är svårt för flickorna att lämna sina familjer. Det ändrar deras liv mer än man kan förstå.
- Flickorna måste tro på sig själva. De måste veta vad de väljer. De kan välja familjen, och då får de ingen frihet. De kan välja friheten, och då har de inte familjen kvar. Det är ett stort beslut att fatta, särskilt när man är så ung, säger Lasse Johansson.
Fadime Sahindal valde friheten. Men efter tre år längtade hon alltför mycket efter sin familj. Hon ringde till sin mor. Hon blev mycket lycklig när hon fick kontakt med mamman. Den 21 januari gick hon hem till sin syster för att träffa sin syster och sin mamma.

Mirek Lurie är läkare. Han är chef för företaget Integration och rehabilitering AB. Där arbetar flera psykologer med barn, ungdomar och familjer med utländsk bakgrund. Mirek Lurie säger:
- Flickor som flyr från sina familjer längtar alltid tillbaka till tryggheten. De flyttar till skyddade boenden. De byter namn. De får inte tala om sina syskon eller föräldrar med någon. Det är nästan omöjligt att fungera bra psykiskt då. Därför är det ingen bra lösning. Vi måste arbeta med familjen för att det ska finnas en kontakt. Flickorna överlever inte psykiskt annars.
Mirek Lurie säger att skyddade boenden är viktiga. Men man måste arbeta med familjen, särskilt med killarna och männen.
- I många familjer som kommer till Sverige finns någon som har fått skador av hemska upplevelser. De har posttraumatiskt stress-syndrom. Den som har posttraumatiskt stressyndrom har svårt att koncentrera sig. Många är inte utbildade. De är inte vana att lära sig nya saker. Då är det normalt att isolera sig. De vill bara träffa människor som de känner gemenskap med, säger han.
Att olika samhälls-grupper bor på olika ställen gör det lättare att isolera sig. Det blir grupper av människor som bevakar varandra mycket. Det blir som i mycket små samhällen, där alla vet vad alla gör, säger Mirek Lurie.

Mycket har hänt sedan Fadime Sahindal dog, säger han. Men det viktigaste är kvar.
- Vi måste tala med varandra. Vi måste förstå varandra. Många människor lär sig om det svenska samhället genom att se på Robinson i tv. De vill inte leva så, säger Mirek Lurie.

Ministrar i Europa har frågat Mona Sahlin varför det finns hedersvåld i Sverige. De visste inte att det fanns i deras länder också. De hade aldrig hört talas om hedersvåld. Innan man kan ändra något, måste man se det. Sverige har sett att hedersvåld finns. Fadime, Pela och Sarah betalade priset för det.
- Fadime var modig. Hon har varit mycket viktig. Hon vågade berätta om något som många unga tjejer upplever, säger Mona Sahlin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Små partier med stora ambitioner i Göteborg

Nu i dagarna har det blivit svårt att köra genom staden och samtidigt undgå Göran Johansson. På spårvagnen finns affischer med Moderaternas lustiga slogans och i SVT kastas man mellan partiledare som i ena sekunden pratar arbetsledighet och i nästa ägnar sig åt kvalificerad pajkastning. Men finns det då inga andra alternativ? GFT har pratat med partierna du inte ser på tv och frågat varför de vill sitta i kommunfullmäktige i Göteborg.

Göteborgs Fria

Homosexuella får inte ge blod

Även om Blodcentralen i Göteborg lider av allvarlig blodbrist i sommar, finns det inga planer om att låta män som har haft sex med män ge blod. Den svenska lagen förbjuder män som haft sex med andra män att ge blod för all framtid.

Göteborgs Fria

Förorten som skapade något nytt

Förorten har tagit hamnens plats som kulturutvecklare. Sjöfartsmuseets utställning, Hamnarnas Musik, handlar om hur olika musikstilar har utvecklas i världens hamnstäder där olika människor med olik bakgrund kom tillsammans och skapade något nytt.

Göteborgs Fria

Göteborgare vill fortsätta bo i hyresrätt

En ny undersökning visar att över hälften av göteborgarna tycker det är fel att sälja ut kommunala hyresrätter till privatvärdar. Moderaternas sympatisörer är positiva till att sälja ut, jämfört med vänsterpartister som är starkt emot.

Göteborgs Fria

BRÅ-pengar gick till projekt i Majorna

Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, har delat ut 440 000 kronor till lokalt brottsförebyggande arbete i Göteborg. Hälften av pengarna går till projekt i Majorna, men det betyder inte att Majorna är stadens brottscentrum. När BRÅ delar ut pengar är det själva projektet och ansökningen som värderas, inte vilken stadsdel projektet jobbar med.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu