Fria.Nu

Jönköping har fått ett invandrarparti

Det finns ett nytt parti i Jönköping, Invandrarpartiet. De ska ställa upp i kommunalvalet. I sitt partiprogram skriver de om asylpolitik, äldrevård, rättssäkerhet och miljöfrågor.

Invandrarpartiet har cirka 100 aktiva medlemmar. De finns i Jönköping i Småland. Tin Medjugarac startade partiet. Han säger:
- Vi ställer upp i Jönköpings kommunalval. Men om många är intresserade, kanske vi ställer upp i valet till riksdagen också.
Tin Medjugarac förklarar varför partiet behövs. Han säger att inget annat parti arbetar med frågor som är viktiga för invandrare. Han säger att många är trötta på skandalerna med Migrationsverkets champagne och anmälningar mot familjer med apatiska barn.

Många är trötta på rasistiska moderater som säger att muslimer är bra på att föda barn och få för mycket bidrag. (Före valet 2002 sa några moderater sådana saker till människor som kom in och pratade i valstugorna. De visste inte att man spelade in dem.)
Många är trötta på folkpartisten Mauricio Rojas, som säger att chilenare och nordafrikaner är kriminella. Människor från Göteborg, Malmö, Norrköping och Stockholm har sagt att de är intresserade av det nya partiet, säger Tin Medjugarec.

Tin Medjugorac kom själv från Kroatien till Sverige när han var barn. Han har arbetat som kock i USA och Costa Rica. För tre år sedan återvände han till Sverige.
Tin Medjugarec säger att de som arbetar med partiet är mer vänster än höger. Men de kanske kan samarbeta med borgerliga partier också.
- Vi måste diskutera det, säger han.
Vad vill Invandrarpartiet? De vill ändra asylpolitiken. Man ska inte titta så mycket på om flyktingarna har id-handlingar. Man ska titta mer på hur det är i landet som de kommer från. Handläggarna ska lära sig mer om länderna. Invandrarpartiet vill också att Sverige ska arbeta mer för att andra länder ska bli demokratiska.
- Länder får inte behandla sina medborgare dåligt. Sverige har kritiserat andra länder för sådant tidigare, på Olof Palmes tid. Men Sverige har blivit sämre på det.

Invandrarpartiet vill också öka rättssäkerheten. Personer med utländsk bakgrund blir orättvist behandlade i domstolarna. Därför vill de ha fler domare med utländsk bakgrund. De vill att man ska få hårdare straff för vissa brott, som till exempel våldtäkt.
Personer som skadar andra när de kör bil berusade ska också få hårdare straff. Men de vill inte bara att straffen ska bli hårdare, straffen ska också bli bättre. De vill satsa mer på rehabilitering och terapi, så att de som sitter i fängelse ska sluta att göra brott.

Partiet tycker att det nu är alltför svårt för invandrare att försörja sig själva. Alltför många måste leva på bidrag.
- Arbetsförmedlingen ska hjälpa till att ta kontakt med arbetsgivare, inte uppträda som poliser, säger Tin Medjugorac.
De vill satsa på små företag. De vill att små företag ska få bidrag och betala mindre skatt tills de blir lönsamma. De vill också att gamla människor ska kunna ta med sig sin garanti-pension och flytta till ett annat land. De tycker att det är både billigare och bättre än att de är på ett svenskt ålderdomshem. Partiet vill att människor ska ta mer ansvar för sina föräldrar när föräldrarna blir gamla.
- Att ta hand om våra äldre är en hjärtefråga för många invandrare.
Tin Medjugorac säger att det kan bli en kvinnofälla. Det kan bli så att kvinnorna tar hand om de gamla medan männen inte gör det. Han säger att de måste diskutera det i partiet.
- Men många invandrarkvinnor tar redan hand om gamla människor. De får inget stöd från samhället.
Det står i lagen att alla ska ha samma rättigheter. Men ändå blir människor diskriminerade på grund av kön, hårfärg och annat.
- Det behövs kampanjer. Man måste visa att diskrimineringen inte kanfortsätta.

Invandrarpartiet vill utveckla nya energi-källor. De vill ta bortkärnkraften innan en olycka händer. De vill också att den som har en miljövänlig bil ska få åka billigare på kollektivtrafiken och betala mindre skatt.
- Vi vill se till att våra barn får en bra miljö, säger Tin Medjugorac.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu