• Kristoffer Berntsson från Landvetters KK får som ende svensk konståkare tävla i OS i Turin. Det bestämde SOK efter hans fjortondeplats i EM i Lyon för
Fria.Nu

Kristoffer Berntsson knep enda OS-platsen

Konståknings-EM i franska Lyon avslutades i söndags och vad gällde de svenska herrarna var det mer än bara bra placeringar som stod på spel. En intern kamp mellan de båda göteborgshoppen Kristoffer Berntsson och Adrian Schultheiss om vem som skulle få den åtråvärda OS-platsen, där Berntsson drog det längsta strået.

I måndags kväll meddelade Sveriges olympiska kommitté, SOK, att 23-årige Kristoffer Berntsson från Landvetters Konståkningsklubb får åka till OS i Turin och representera Sverige. Efter sammanräkningen av poäng i kortprogrammet och det fria programmet hamnade han slutligen på en fjortondeplats i EM.
Kortprogrammet gick mycket bra ända fram till slutet då han föll i ett hopp. I inledningen av det fria programmet var det däremot inte mycket som gick Berntssons väg. Trots ett fall och några mindre lyckade landningar i hoppen återhämtade han sig och vågade satsa hela vägen till slutet. Han utförde ett hyfsat bra program men hade lite för många missar för att förbättra sin tiondeplats från förra årets EM.
- Jag är väl halvnöjd med min insats, jag fick ändå en poäng mer än vid förra EM, sa han efter tävlingen till SVT.
Trots missarna kunde man se en hel del positivt i Berntsson åkning. Tillsammans med koreograf och tränare Andrea Dohany har han lyckats göra ett mycket passande program. Man kunde framför allt se att Berntsson tränat mycket på själva skridskoåkningen och fått upp tempot avsevärt. I sitt friåkningsprogram, som han också kommer att tävla med i OS, gjorde Berntsson en fin tolkning där stegsekvenser och hopp låg helt i linje med musiken. Han genomförde fina och positionsvarierade piruetter med hög svårighetsgrad. Kristoffer Berntsson har nu ytterligare två veckor på sig att slipa formen innan det är dags att kliva ut på OS-isen.
Den andre unge göteborgaren, Adrian Schultheiss, Göteborgs Team- och Konståkningsklubb, gjorde en klart godkänd debut i seniorsammanhang. Att ta sig till final och sluta som tjugonde man är starkt av denna otroliga talang som bara är 17 år. Han gjorde inledningsvis ett mycket fint kortprogram som fick oförtjänt dåligt betalt i poängutdelningen. Inför den fria åkningen låg han på en fjortonde plats men där ville det sig inte helt för unge Schultheiss. Istället för att göra trippelhopp blev det nästan bara dubbelhopp, vilket inte räcker i internationella seniormästerskap.
- Jag är inte helt nöjd med min prestation men det var väl okej. Jag var inte speciellt nervös men jag var inte helt koncentrerad. Allt bara släppte, sa Schultheiss efter tävlingen.
Trots att han tog hem titeln som svensk mästare blev det ingen OS-plats för hans del då den istället gick till Berntsson. Men Adrian Schultheiss har tiden framför sig och inför OS i Vancouver 2010 kan vi nog räkna med att få se honom på isen. Detta framtidslöfte har som enda svensk genom tiderna tagit ett guld i ungdoms-OS.
På damsidan hamnade 17-åriga Lina Johansson, Malmö Konståkningsklubb, dessvärre på tjugofjärde och sista plats i finalen. Men med en skadefylld vinter i ryggen gjorde hon ändå en godkänd insats. Denna gång räckte dock inte hennes resultat för att övertyga SOK om en plats i OS-truppen. Även Lina Johansson är en stjärna för framtiden som säkerligen kommer att dyka upp i Vancouver.
Herrarnas guld gick inte helt överraskande till Evgeni Plushenko, Ryssland. När han klev in på isen efter alla sina konkurrenter fanns det inget som kunde stoppa honom. Efter sammanräkning av det korta programmet och friåkningen hade han god marginal till tvåan Stéphane Lambiel, Schweiz och trean Brian Joubert från värdnationen Frankrike. Då han missade guldet vid OS i Salt Lake City 2002 kan man räkna med att en revanschsugen Plushenko står som storfavorit till OS-guldet.
På damsidan var det återigen ryska Irina Slutskaja som knep sitt sjunde EM-guld, en prestation ingen tidigare lyckats med. På OS får hon dock säkerligen hårt motstånd framför allt från japanskorna och amerikanskorna. Guldet i isdansen och paråkningen gick också till Ryssland.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Optimism i KGFC inför allsvenskan

På måndag är det dags för allsvensk avspark för tjejerna i Kopparbergs/Göteborg FC. Efter fjolårets femteplats siktar man i år hårt på att nå tredjeplatsen.
- Vi har ett ungt och hungrigt lag så det är helt klart en realistisk målsättning, säger tränare Martin Pringle.

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu