• En FN-soldat står på vakt framför en valaffisch. Myndigheterna har skjutit upp valet igen. Nu vet man inte när det blir.
Fria.Nu

Haiti får vänta på demokrati

Det blev inga val i Haiti den 8 januari. Valmyndigheten sa att de inte hade hunnit förbereda valen. Frågan är om det går att ha en valkampanj på Haiti nu. Och är det väljarna eller militären som väljer regering?

I Haiti skulle det bli val den 8 januari. Man skulle välja parlament och ha första omgången av presidentvalet. Andra omgången av presidentvalet skulle vara den 15 februari och de lokala valen den 15 mars. Men det blev inga val den 8 januari. Haitis valmyndighet sa att det fanns för lite tid att dela ut röstkort och ordna lokaler till valen.

Det är femte gången valen skjuts upp sedan militärkuppen för två år sedan. Enligt grundlagen måste Haiti få en ny president före den 7 februari. Så blir det inte. 30 politiska partier kräver att valmyndigheten ska bort. De kräver att FN och OAS, de amerikanska staternas samarbetsorganisation, inte ska vara med och ordna valen.

Jean-Bertrand Aristide var Haitis första folkvalda president. Han har blivit störtad i två militärkupper. Efter den första kuppen kom han tillbaka som president 1994. Då ordnade han nya val på mycket kortare tid än den tid som har gått nu, säger Brian Concannon, som är expert på Haiti. För två år sedan blev Aristide störtad i ännu en militärkupp.

FN-styrkan Minustah ska hålla ordning på Haiti. Juan Gabriel Valdes är chef för Minustah. Han har sagt att valen är viktiga för att det ska bli demokrati igen. Men problemen med valen handlar inte bara om röstkort och val-lokaler. Polisen och paramilitära grupper attackerar områden där många stöder Aristide. Det är fattiga områden som Bel Air och Cite Soliel utanför huvudstaden Port-au-Prince. Polisen och de paramilitära grupperna hotar och dödar människor. De har bränt ner hus. Journalisten Kevin Pina var i Bel Air i juni 2005. Han säger att polisen brände ner flera kvarter och mördade 22 personer i Bel Air den 4 juni. Minustah ska skydda folket, men många säger att de hjälper polisen istället.

Våldet gör det svårt för Aristides gamla parti, Lavalas, att ha en valkampanj. Dessutom är Aristide fortfarande i exil. Hans premiärminister, Yvon Neptune, sitter i fängelse. Prästen Gerard Jean-Juste är en annan populär Lavalas-kandidat. Han sitter också i fängelse. De är inte åtalade för något brott. Flera hundra Lavalas-politiker och andra aktivister sitter också i fängelse. De flesta av dem är inte heller åtalade för något brott.

Vem ska Lavalas anhängare rösta på? De flesta tror att de kommer att rösta på René Préval. Han är inte med i Lavalas, men han säger att Aristide är välkommen tillbaka till Haiti. Nio andra kandidater tänker samarbeta mot Préval. Den starkaste av de nio är Charlito Baker. Hans förebilder är Ronald Reagan och George W Bush. De flesta anser att USA vill att Baker ska bli president. Men Préval leder ändå. Kan han gå till val? Och gör militären en ny kupp om han vinner?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu