• Är dagis bra eller dåligt, och varför? Läs om höstens debatt.
Fria.Nu

Är dagis bra eller dåligt?

Under hösten har det varit dagisdebatt i tidningarna. Nina Björk är en känd feminist. Hon skrev i Dagens Nyheter att hon inte tycker att dagis är bra för småbarn. Hon skrev att alla feminister inte måste tycka att dagis är bra. Sedan skrev många människor till tidningarna om vad de tyckte. Är det bäst för barnet att vara på dagis, eller att vara hemma med mamma eller pappa?

Då och då brukar det vara debatt om dagis i Sverige. På 1970-talet blev daghem vanligare. Innan dess var fler mammor hemma med barnen. På 1970-talet började fler kvinnor yrkesarbeta. I dag går de flesta barn på dagis. En del tycker att det är bra, andra tycker att det är dåligt. En del mammor och pappor säger att deras barn älskar dagis. De säger att barnen alltid tycker att det är roligt. Andra mammor och pappor säger att barnen alltid gråter när de lämnar barnen på dagis.

Många feminister tycker att dagis är bra. Simone de Beauvoir var en känd fransk feminist. Hon sa att yrkesarbetet är det enda som kan ge kvinnan frihet. Nina Björk skrev i Dagens Nyheter att 'barn finns och barn tar tid'. Hon skrev att feminister måste kunna tänka annorlunda än tidigare. Hon skrev att 'feminist' inte betyder att man tycker att alla ska jobba heltid och att barnen ska gå på dagis länge varje dag. Man kan vara feminist och vilja att barnen ska vara kortare tid på dagis. Man kan vara feminist och vilja ha sex timmars arbetsdag för föräldrar, tycker Nina Björk.

Nina Björk skrev att hon och många andra har lite ont i magen när de lämnar barnen på dagis, i början när barnen är små. Barnen gråter och kramar föräldrarnas ben.

Petra Ulmanen är också feminist. Hon är redaktör för tidskriften Ordfront. Hon gillade inte Nina Björks artikel. Hon säger att Nina Björk bara har skrivit om sina känslor. Petra Ulmanen säger att Nina Björk borde titta på fakta om dagis. Många undersökningar visar att barn mår bra på dagis. Undersökningarna visar också att mammor som arbetar mår bättre än mammor som är hemma med sina barn. Det är inte bra när kvinnor jobbar deltid, säger Petra Ulmanen. De får låg lön och låg pension. Ofta blir det stressigare på jobbet. Många kvinnor får sedan göra allt jobb hemma. Då får de inte betalt alls.

Barbro Hedvall skriver ledare i Dagens Nyheter. Hon tyckte inte heller om det som Nina Björk skrev.

Barbro Hedvall säger att Nina Björk har varit en bra samhällskritiker tidigare. Hon fick sin generation att förstå nya saker. Sedan fick Nina Björk barn, och Barbro Hedvall tycker att hon nu drar sig 'som sköldpaddan in i skalet'.

Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson tyckte att Nina Björk har rätt. Många kristdemokrater tycker att det är bättre om mamman är hemma med barnen. Maria Larsson skriver: 'När jag säger samma sak som Nina Björk blir jag kallad bakåtsträvare och könsförrädare'.

Anna Wahlgren är författare. Hon har nio barn. Några av hennes böcker handlar om barn, bland annat Barnaboken, som är mycket känd.

Anna Wahlgren tycker inte att dagis är bra, åtminstone inte för små barn. Hon tycker att det är bättre om mamman är hemma. Hon har alltid tyckt så. Anna Wahlgren säger att kvinnor inte alltid blir fria för att de har ett yrke.

Det är lönen som gör kvinnan fri. 'En kvinna som tjänar egna pengar behöver inte vara en mans slav', säger Anna Wahlgren.

Anna Wahlgren tycker att feminismen i dag inte kämpar för kvinnor. Hon säger att feminister vill att kvinnor ska bli som män. Av tradition har män inte ansvaret för småbarn, och därför vill feminister inte att kvinnor heller ska ha ett sådant ansvar. Hon frågar: 'Varför lät feminismen kampen för jämställdhet bli en kamp för likhet?'. Det finns många åsikter. Debatten om dagis kommer säkert att fortsätta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

© 2024 Fria.Nu