• På öppna förskolan kan både barn och föräldrar träffa jämnåriga.
Fria.Nu

Öppna förskolan är öppen för hemma-föräldrar

De flesta barn i Sverige går på dagis eller hos dagmamma. Som mamma och pappa hemma med barn kan man ibland känna sig ensam. Man vill träffa andra vuxna och man vill att barnet ska träffa andra barn. Vart går man om man vill träffa andra barn och vuxna?

Öppna förskolan är en plats dit man kan gå. Öppna förskolan är till för föräldrar med barn. Dit kan man gå med sitt barn några timmar. Där finns leksaker till barnen och där kan föräldrar träffas och prata med varandra. Man kan värma mat till sig själv och till barnen. Ofta brukar man kunna köpa kaffe och någon kaka till. Ibland har man en dag i veckan som man lagar mat tillsammans och sedan äter med barnen.

Kommunerna brukar ha en eller flera öppna förskolor. Men de har blivit färre. Kommunerna måste inte ha öppna förskolor. Därför sparar många kommuner pengar genom att stänga de öppna förskolorna. Och när fler föräldrar lämnar sina barn på dagis, går färre på den öppna förskolan. Svenska kyrkan brukar ha öppna förskolor. De kan också ordna något annat för barnen, som till exempel sångstunder. I Björkhagen söder om Stockholm finns Markuskyrkans öppna förskola. Där jobbar Åsa Engström och Maria Karlixtus. De är båda förskollärare.

- Vi har öppet fyra dagar i veckan för alla åldrar. En dag är det bara öppet för mammor med bebisar under ett år, säger Maria Karlixtus.

Maria Karlixtus berättar att det brukar komma 15-20 familjer varje dag. De har en sångstund där de sjunger barnvisor med barn och föräldrar. Sedan brukar de alltid ha något pyssel.

Svenska kyrkan? Måste man vara kristen för att komma hit?

- Nej. Alla är välkomna. Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Maria Karlixtus och Åsa Engström berättar att många som kommer saknar släktingar nära.

- Många har flyttat hit till Stockholm. De kan ha sina släktingar på andra orter i Sverige och de kan inte träffas så ofta. Vi tycker att många verkar behöva någon att prata med. Föräldar har idag höga krav på sig. Här träffar de andra mammor och pappor och upptäcker att de har samma tankar. De kan hjälpa varandra. Vi pratar mycket med dem som kommer hit.

Johanna Holst är där med dotterna Irma. Hon brukar komma dit ungefär en gång i veckan.

- Det är bra här. Lokalerna är bra. Barnen får röra sig här. Jag kan släppa Irma lös. Hemma kan det bli tråkigt ibland.

Johanna Holst säger att hon egentligen tycker att föräldrar borde kunna hitta på något själva med barnen.

- Om man är hemma för att man inte får en dagisplats, borde man kunna gå samman. Man kan ta hand om ett par ungar till en dag. Sedan kan andra föräldrar ta mitt barn en annan dag. Då kan man kanske jobba en eller två dagar i veckan.

Till öppna förskolan i Markus-kyrkan kommer också många pappor. En av papporna är Mats Pernsjö. Han är här med sin dotter Ester. Han brukar gå hit någon eller några dagar i veckan.

- Ester blir bindgalen där hemma. Det är för tråkigt för henne att bara vara med mig. Här får hon stimulans av andra barn och lär sig vara med andra barn. Jag tror på dagis-idén, men nu är jag pappaledig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

© 2024 Fria.Nu