Göteborgs Fria

En bollkonstnär har gått ur tiden

Man kan lite slarvigt dela upp George Bests liv och fotbollskarriär i före och efter Manchester Uniteds kvartsfinal mot Benfica på Estadio da Luz, Ljusets stadion, i Lissabon den 9 mars 1966. Vinsten med 5-1 mot Benfica - dåtidens bästa klubblag i Europa - och inte minst Bests egen fantastiska soloprestation som betydde 2-0, förvärvade honom smeknamnet 'den femte Beatlen' och rockstjärnestatus hemma i England.

George Best återkom ofta själv till den dramatiska förändring Portugal-matchen innebar. Beundrarpost i drivor, dyra bilar, champagne och en uppsjö av skönhetsmisser utgjorde därefter scenografin i vad som framstod som ett enda långt party.

- Jag gjorde av med massor av pengar på sprit, brudar och snabba bilar - resten slösade jag bort, är ett av George Bests mest kända citat och det var förstås bara en tidsfråga innan hans livsstil skulle avspegla sig på fotbollsplanen.

Under de kommande åren hann han dock, tillsammans med spelare som Bobby Charlton, Denis Law och Nobby Stiles, föra Manchester United till två ligatitlar och Europacupseger 1968 - titlar som bidrog till att han utsågs till Europas bästa spelare samma år.

Men sedan började alkoholproblemen och det stökiga privatlivet ta ut sin rätt. Best anklagades bland annat för att komma berusad till träningarna och 1974 var relationen mellan Best och United så ansträngd att man tvingades gå skilda vägar.

George Best var då 27 år, alkoholiserad och slut.

En lång och utdragen resa i mänsklig förnedring följde. Till en början som kringresande fotbollsvagabond i Storbritannien och USA, en resa som bland annat tog honom till Stockport, Cork, Los Angeles, Fort Lauderdale, Hibernian, San Jose och allt längre ner i seriesystemen.

När skorna väl lagts på hyllan var det stökiga levernet det enda som fanns kvar. Och om en viss stökighet tilläts passera så länge strålkastarljuset fortfarande lyste, så upphörde lika snabbt viljan att se mellan fingrarna när det väl slocknat.

George Best dömdes till fängelse för rattonykterhet och misshandel och det var inte förrän fram till för fem år sedan - när Best i samband med ett akutbesök på sjukhuset genomgick en levertransplantation - som släkt och vänner på allvar kunde börja hoppas på en förändring.

Själv uttryckte han också, bland annat i intervjuprogrammet Parkinson, att hans drinkardagar var över. Och det hade varit en triumfartad början på resten av Belfast-sonens liv, ett förvandlingsnummer värdigt en sann bollkonstnär.

Men det blev inte så.

Därför tvingades professor Williams på Cromwell-sjukhuset förra fredagen meddela att tiden var ute för 'den femte Beatlen' och The Sun skickade ut sina fotografer för att en sista gång kunna sälja lösnummer på bilden av en prins i förnedring.

George Best blev 59 år. Men på sätt och vis tilläts han inte bli äldre än 20. Det var då han dribblade av stora delar av Benficas laguppställning, rundade målvakten och retfullt slog bollen i öppet mål. 2-0 och strålkastarljusen hypertändes i samma ögonblick som de brann ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu