• De De and Billy Pierce, New Orleans, 1962
Göteborgs Fria

Amerikan får Hasselbladspriset

Lee Friedlander är en fotograf som har tillfört den dokumentära fotografin ny energi och vitalitet. Hans motiv hämtas från det typiska amerikanska vardagslivet. Nu tilldelas han det prestigefulla Hasselbladspriset.

Lee Friedlanders bilder förknippas med begreppet 'Street photography' som myntades i USA på 1960-talet. Under denna tid etablerade han sig också som en av de fotografer som återuppfann den dokumentära fotografin genom att tillföra ett starkt individuellt och personligt drag i sina skildringar av de mest vardagliga miljöer. Enligt juryns motivering är Friedlander 'en av vår tids mest betydande, nyskapande och inflytelserika fotografer, med ett livsverk som sträcker sig över de senaste femtio åren'.

Friedlanders fotografiska stil kännetecknas som rak, kvick och tydlig. Han undviker det sensationella och dramatiska för att istället närma sig verkligheten med underdrifter och ironi. Ofta ses hans egen skugga falla in i bilden, som för att understryka den personliga blicken på omgivningen, vilket även skapar en närhet och spänning i hans verk.

Lee Friedlander föredrar att skildra enkla motiv som vi som människor möter i vårt vardagsliv. Han rör sig med kameran i offentliga miljöer såsom parker, flygplatser och gator. Själv beskriver han sina motiv som 'det amerikanska sociala landskapet och dess villkor'.

Serierna av tv-rutor tillhör hans mest kända och är tagna i början på 1960-talet då mediet var nytt och hade en stor inverkan på det vardagliga livet. En annan serie består av självporträtt, som han tog under många år. Hans nakenstudier av kvinnor innebär inte någon upphöjning av den kvinnliga kroppen. Istället för vackra professionella modeller porträtterar han vanliga kvinnor som uppvisar sin kropp med diverse 'skönhetsfel'.

Hasselbladspriset, som består av 500 000 kronor och en guldmedalj, kommer i dag lördag att överlämnas och samtidigt kommer en utställning med pristagarens bilder att öppnas i Hasselblad Center.

Fakta: 

Lee Friedlander
Lee Friedlander föddes 1934. Han studerade fotografi på Art Center School i Los Angeles mellan 1953 och 1955, och fick privatundervisning av konstnären Edward Kaminski. Friedlander flyttade till New York, där han blev en del av kretsen av fotografiska konstnärer som Walker Evans, Garry Winogrand, Robert Frank och Helen Levitt. Han började 1955 att arbeta som frilansfotograf bland annat för Esquire, Sports Illustrated och Art in America. Han porträtterade också jazzmusiker som ingick i vänkretsen. Många av dessa porträtt blev skivomslag.
* The Museum of Modern Art i New York har under sommaren haft en retrospektiv utställning med över 500 av hans bilder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu