• Linda Hedström får svara på kritik från bland andra Syndikalistiska ungdomsförbundet när hon informerar om företagande i skolorna.
Göteborgs Fria

Opinionsbildning på schemat

Alla i årskurs två på Angeredsgymnasiet förväntas närvara när Svenskt näringslivs ungdomssatsning Enterprise kommer till skolan. Detta trots att en del elever är kritiska till föreningens verksamhet.

- Svenskt näringsliv har en vision om att skapa intressegemenskap kring värdet av företagsamhet. Men det grundläggande syftet med Enterprise är att inspirera eleverna, säger Linda Hedström som är en av ungdomssatsningens informatörer.

Svenskt näringsliv bildades år 1902 som en motsvarighet till arbetarnas fackföreningar, men för att tillvarata arbetsgivarnas intressen. De hette Sveriges arbetsgivareförening fram till 2001 då de gick samman med Sveriges industriförbund. Föreningen företräder och vill främja svenska företag och arbetar med opinionsbildning för att skapa ett bra klimat för företagsamhet. Ungdomssatsningen Enterprise kommer att besöka cirka 190 gymnasieskolor och därigenom nå ut till cirka 50 procent av landets gymnasieelever i årskurs två.

Detta har Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF reagerat på med en landsomfattande kampanj mot turnén. I Göteborg samarbetar SUF med Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU när de delar ut flygblad och affischerar på Göteborgs gymnasieskolor.

Kritiken mot Enterprise består i att de säger att de vill informera om företag och företagande, men att de har andra intressen i sin roll som arbetsgivarnas företrädare. SUF skriver på sin hemsida att 'Svenskt näringsliv har till uppgift att hålla arbetskraften lugn och ovillig att kämpa för sina rättigheter'.

- De försöker vira in sitt budskap i finare ord. De vill att man ska kunna fortsätta äga andra människors arbeten. Deras egentliga budskap är att de vill förenkla så mycket som möjligt för arbetsgivarna i den ständigt pågående konflikten mellan dem och arbetarna, säger Samuel Eriksson.

Han berättar att av cirka 150 personer var det bara tre som räckte upp handen när Enterprise-informatörerna frågade vilka som kände till Svenskt näringsliv. Med flygbladen vill han och de andra medlemmarna väcka diskussion om näringslivets besök på skolan.

- Det är förfärligt att svenskt näringsliv sprider propaganda på schemalagd tid. Att det är obligatoriskt. De försvarar det kapitalistiska samhället och är fackets och folkets motståndare, säger Samuel Eriksson.

Linda Hedström har mött medlemmar i SUF vid flera av föredragen.

- Det är både och med SUF:s kampanj. Det har varit positivt att de stannat kvar här när de delat ut sina lappar, vilket de inte gör i alla skolor. Vi är förstås öppna för kritik men jag står för det vi gör och tror att kritiken bottnar i att vi har olika världsuppfattning, säger hon.

Flygbladsutdelningen väckte också diskussion bland lärare och elever på Angeredsgymnasiet. Torbjörn Stenson, ekonomi- och medialärare på Angeredsgymnasiet, tycker att det är uppfriskande när SUF ifrågasätter Enterprise. Han är den lärare som förberett eleverna inför Enterprise besök på skolan.

- Skolans uppdrag är att vara en del av samhället och ju mer vi får in av verkligheten i skolan desto bättre, säger han.

Att göra närvaron obligatorisk vid Enterpriseföreläsningen tycker han är lika med att göra det till en del av undervisningen och ge eleverna en lektion i entreprenörskap.

Han ser gärna att även fackförbund och studentorganisationer kommer och föreläser.

- Handels gjorde till exempel en kampanj här innan sommaren för att varna eleverna för oseriösa arbetsgivare. Man kan ju som lärare också aktivt bjuda in organisationer till debatt, säger Torbjörn Stensson.

Vid föreläsningen närvarade cirka hälften av tvåorna på Angeredsgymnasiet. En av dem som var där är Malte von Sydow. Han läser Ny Musik och fick gå upp en och en halv timme tidigare än vanligt för att se Enterprise. Att svenskt näringsliv har lagt fram förslag om inskränkningar i strejkrätten är en anledning till att han inte uppskattar besöket.

- Att starta företag är en bra förutsättning för att få göra det man vill, men jag är kritisk mot de stora företagen. I ett litet företag har den anställde stor betydelse, men i ett stort företag är de kanonmat, säger han.

Joakim Sandström är, liksom Malte von Sydow, musiker och han ser vissa fördelar med Enterprise besök.

- De vill ge oss en grund i ämnet. Det är en kille som berättar om sitt eget företag och jag kanske själv har det intresset om några år, även om jag inte har det nu, säger han.

Linda Hedström tycker att SUF ger en ganska ensidig bild av Enterprise.

- Självklart är det här opinionsbildning, men det finns ju ingenting som säger att skolorna inte kan bjuda in facket också.

Bland lärarna på Angeredsgymnasiet har det inte varit någon större diskussion inför besöket. Lennart Karlsson undervisar på samhällsvetenskapliga programmet.

- Diskussionen har nog tystnat. Det kanske har med det allmänna kulturklimatet att göra. Man skulle kunna säga att nyliberalismen har satt sig. Omgivningen höjer på sina ögonbryn om man ifrågasätter en sådan här sak. Vad består ett sådant här besök av? Det ingår i utbildningen ja, men att beordra alla tvåor att gå hit är en helt annan sak.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bland röda bögar och lesbiska ligor

Nu vajar regnbågsflaggorna runt om i staden och Hbt-festivalen är i full gång. Det är en lång kamp som har gjort det möjligt och FRIA passar på att göra några nedslag i Göteborgs hbt-historia.

Göteborgs Fria

De vill se en queer hbt-rörelse

Nätverket Transmilitanta brigaden vill ha en queer analys av trans och i dag arrangerar de därför Queertransfestivalen som riktar en känga mot begreppet hbt. "Hbt-rörelsen slickar jävligt mycket heteromansröv" säger Lasse Långström i brigaden.

Göteborgs Fria

Queera arbetare diskrimineras

Cecilia Gomez Sonesson blev utfryst på sitt jobb inom hemtjänsten efter att ha berättat för ”fel kollega” att hon är lesbisk. I glappet mellan lag och verklighet sitter fortfarande arbetare i kläm. 

Göteborgs Fria

Fotbollslek för förändring 

Föreningsidrotten i Göteborg har en övervikt av pojkar. Det här försöker projektet ”Fotbollslek för yngre tjejer” i Majorna och Linnéstaden att ändra på genom att bjuda in tjejerna på planen.

Göteborgs Fria

Kampanj sätter ljus på gömda kvinnors situation

Kvinnors mänskliga rättigheter underordnas i dag svensk asylpolitik, menar nätverket Ingen människa är illegal i Göteborg. Det är också svårt för papperslösa kvinnor att söka hjälp från polis och kvinnojourer. Med kampanjen Ain´t I a woman vill man ändra situationen och väcka feministisk debatt och handling.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu