• Susanna Silversol Persson tror att graffiti på elskåp kommer att bli lagligt inom några år.
Göteborgs Fria

Ungdomsfullmäktiges beslut möter motstånd i kommunen

Just nu pågår det andra valet någonsin till ungdomsfullmäktige i Göteborg. Samtidigt gör de sittande ledamöterna sitt bästa för att övertyga skeptiska vuxenpolitiker om att kollektivtrafiken ska vara gratis och att graffiti på elskåp ska vara lagligt.

I morgon, söndag, är sista dagen för att delta i valet till nästa års ungdomsfullmäktige. Valet har pågått sedan i måndags, och valdeltagandet ser ut att bli ungefär lika högt som förra året, då 13,55 procent av de röstberättigade Göteborgsungdomarna deltog.

Vid GFT:s pressläggning i går var valdeltagandet högst i Örgryte där 30 procent har röstat, och lägst i Lundby där inte ens två procent har deltagit.

Ungdomsfullmäktige är inget beslutande organ. På det senaste mötet i september uttalade sig församlingen bland annat för att kollektivtrafiken i Västra Götaland ska vara gratis, men det är ingen garanti för att det blir så.

- Det skulle kosta 800 miljoner kronor, och om man hade de pengarna kanske man hellre skulle lägga dem på att öka turtätheten. Det beror på om man vill att det ska vara en social rättighet att åka kollektivt eller om man vill att fler ska åka av miljöskäl. Det ska bli intressant att diskutera de här frågorna med representanter för ungdomsfullmäktige, säger Leif Blomqvist (s) som är ordförande i trafiknämnden.

Rocío Fernandez (fp), vice ordförande i park- och naturnämnden, tycker att det hade varit bra om ungdomsfullmäktiges ledamöter hade fått lära sig mer om den politiska processen.

- De skulle gärna lära sig hur det funkar i verkligheten. Den bistra sanningen är att mycket av politiken handlar om att prioritera. Som det är nu är risken att de kommer med krav som ingen kan genomföra och så känner de att man inte lyssnar på dem.

Ett annat kontroversiellt beslut som Ungdomsfullmäktige fattade i september efter långa överläggningar i en mindre grupp, var att ställa sig positiv till att legalisera graffitimålning på elskåp och i gångtunnlar.

- Man ska inte behöva gå till ett museum för att titta på gatukonst, och om elskåpen är målade kan man bli glad och inspirerad, säger Susanna Silversol Persson, ordförande i ungdomsfullmäktiges kultur- och graffitiutskott som behandlat frågan.

Hon har tillsammans med andra representanter för ungdomsfullmäktige diskuterat frågan med Göteborg Energi som äger elskåpen, men där fick de inget gehör. Bolagets policy är att skåpen ska smälta in i omgivningen.

Frågan ska nu diskuteras i andra instanser och kommer så småningom bland annat att hamna hos Park- och naturnämndens presidium, det vill säga dess ordförande och vice ordförande.

Rocío Fernandez, som alltså är en av dem som ska avgöra frågan, tycker inte att förslaget är bra. Hon kan förstå om man vill smycka ut elskåpen för att de är fula, men då tycker hon att det vore bättre att göra det under ordnade former än att vem som helst får tillgång till utrymmet.

- Då har man ju ingen koll på om det blir bra eller inte. Hur ska man förhindra att det blir rent klotter? Och en del graffiti handlar ju om gängmarkeringar som man kanske inte vill ha. Ska man springa runt och måla över allt man inte tycker passar då?

Hon tror också att den olagliga graffitin skulle öka om det blev lagligt att måla på elskåp.

När graffitiförslaget debatterades i ungdomsfullmäktige var det någon som befarade att förslaget skulle ses som oseriöst och misskreditera ungdomsfullmäktige, men Susanna Silversol Persson tycker att det är bra att man beslutade sig för att driva frågan.

- Många ungdomar är intresserade av graffiti så det är en jättebra fråga för oss att driva. Vi behöver mer publicitet för det är fortfarande många som inte vet om att vi finns, och ett sådant här kontroversiellt förslag ger oss uppmärksamhet, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu