Fria.Nu

Mohamed i Rosengård är inte kriminell

Ett polisbefäl i Malmö skickade ett mejl till Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö. Han skrev om 'kriminella Mohamed i Rosengård'. Vem är det? Federico Rodriguez Moreno från Skånes Fria Tidning har träffat honom.

Polisbefälet i Malmö skrev så här till Ilmar Reepalu:

'Jag kräver att du tar en del av pengarna som du och dina jävla sossekolleger lägger på kriminella Mohamed i Rosengård och satsar dom på våra svenska pensionärer i stället'.

Många svenska media har skrivit om polisbefälets mejl till Ilmar Reepalu. Men ingen har förklarat vem Mohamed är. Polisen och media tror kanske att alla känner till 'kriminella Mohamed i Rosengård'.

Jag bestämmer mig för att träffa Mohamed i Rosengård. Jag ringer till Börje Aronsson, när-polischef i Rosengård. Börje Aronsson har arbetat i Rosengård i flera år. Han kan säkert hjälpa mig att hitta Mohamed.

- Polisbefälets mejl förstör polisens arbete i Rosengård, säger Börje Aronsson.

Han säger att polisen vill ha bra kontakt med dem som bor i området. Men media skapar problem.

- Inga journalister kommer hit när det är lugnt. De ringer när det är något problem. Visst finns det problem med att många människor känner sig utanför i samhället. Men det händer bra saker också i Rosengård, men media är inte intresserade av dem.

- Vem tror du att 'kriminella Mohamed i Rosengård' är? frågar jag.

- Jag har ingen aning, säger Börje Aronsson.

- Brukar poliser kalla jobbiga blattar för 'kriminella Mohamed i Rosengård'?

- Definitivt inte.

Polisen kan inte hjälpa mig att hitta Mohamed. Jag åker till Rosengård för att själv söka efter honom. Jag går till Rosengårds centrum och frågar människor efter Mohamed. De hjälper mig att hitta honom.

Jag blir förvånad: den kände Mohamed jobbar i en godisbutik som heter Gottegrisen. Mohamed Akel blir också förvånad. Han visste inte vad polisbefälet hade skrivit om honom.

- Det är mycket dåligt för Rosengård att man säger så. Det finns människor i Malmö som aldrig vågar åka hit.

- Är du kriminell? frågar jag.

- Haha, nej, jag har jobbat i godisbutiken i 13 år. Det är synd att media ofta säger så om oss som bor i Rosengård.

- Känner du dig träffad av polisbefälets mejl?

- Nej. Polisen använde namnet Mohamed, men han menade alla muslimer i Malmö, eller alla människor med invandrarbakgrund. Men det kan påverka mig senare i livet.

- Hur kan det påverka dig?

- Det är svårt att söka jobb och säga att man heter Mohamed. Många tycker att det inte låter bra. De som inte känner några människor med invandrarbakgrund har fördomar mot mig och andra svenska Mohamed i Rosengård och Sverige.

Fakta: 

Polischefen skrev ett rasistiskt mejl
En polischef i Malmö blev arg för att en pensionär inte fick plats på ett hem för gamla. Han skrev ett e-post-meddelande till kommunalrådet Ilmar Reepalu i april. Han skrev bland annat: 'Dra in på ditt gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö (läs Rosengård) och låt svenskarna som jobbat och slitit i ett helt liv för att bygga upp Sverige att få ta del av vårt välstånd.' Han skrev också om 'kriminella Mohamed i Rosengård.'
Polischefen blev åtalad för hets mot folkgrupp. Men nyligen blev polischefen frikänd av tingsrätten i Malmö. Tingsrätten sa att meddelandet var kränkande. Men de trodde inte att polischefen tänkte att många skulle få läsa meddelandet.
Polischefen kan bli avskedad på grund av sitt rasistiska brev.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Journalister skapar fördomar om invandrare'

MALMÖ. Svenska medier skapar rasism. Det anser journalisten Lasse Sandström, högaktuell med boken 'Rosengård i medieskugga - Om medier som medel och hinder för integration'.
- Det är en skrämmande verklighet som få vågar erkänna.

'Rojas mor vrider sig nog i graven'

- Mauricio Rojas mor var ledande socialist i Chile, hon vrider sig nog i graven när hon hör hans kommentarer. Det säger den socialdemokratiske riksdagsledamoten Luciano Astudillo som är bestört över Mauricio Rojas människosyn.

'Invandrare i förorten är passiva fuskare'

Invandrare i förorterna har en fuskar-mentalitet. Det hävdar Mauricio Rojas, riksdagsledamot och folkpartiets talesman i integrationsfrågor. Han är känd för att inte vara konflikträdd. Nu fördömer han den socialdemokratiska integrationspolitiken.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu