• Emine känner sig uppgiven. Hon tror inte att Ömer är tillräckligt gammal för att de ska räknas till de gömda barnfamiljer som kan få uppehållstillstån
Fria.Nu

'Räcker våra skäl den här gången?'

Emine och Ömer är en av de gömda familjer som kommer att få sitt negativa beslut från Utlänningsnämnden prövat igen av Migrationsverket efter den 7 november. Men familjen är ett gränsfall eftersom Ömer bara är två år och nio månader.

Emine och hennes son Ömer har vi tidigare skrivit om. Ömer har nu hunnit bli två år och nio månader. De har levt under jord sedan förra sommaren, då de fick ett negativt besked från Utlänningsnämnden. Sedan dess har de bott inneboende hos ett stort antal människor.

- Ibland tror jag att Ömer är psykiskt sjuk men jag förstår att det beror på den situationen han befinner sig i. Han vet inte var han bor. Han är ofta aggressiv och slåss och han exploderar så snart det inte blir som han vill, säger Emine.

Emine flydde till Sverige och sökte asyl år 2001 efter att ha varit i den turkiska maffians våld. Hon har också lämnat uppgifter till den svenska polisen som lett till ett gripande av 24 maffiamedlemmar i Turkiet. Därefter fick hon Ömer med den man som hjälpte henne att fly. Hon är även hedershotad eftersom hennes familj inte har godkänt mannen och för att hon inte är gift. Trots det kom det definitiva avslaget från Utlänningsnämnden förra sommaren.

När hon läser igenom analysen från Michael Williams är hon tveksam. Visst har hon och Ömer många vänner här, men hon vet inte om det räcker för att enligt reglerna ha en anknytning till Sverige. Särskilt när fokus är riktat på anknytningen till Sverige.

- Räcker det med att Ömer har vänner och släkt i Sverige om inte Ömer har gått på dagis?

Enligt Michael Williams är det lättare att få uppehållstillstånd i Sverige om barnet har anknytning till en förskola. Emine har sökt men blivit nekad en sådan plats eftersom föreståndaren till dagiset vetat om att Stockholms kommun inte har betalat denna plats. Men Ömer har egna vänner genom Emines bekanta som också har barn.

Hon tror att det stora antalet ärenden hos Migrationsverket kommer att leda till att verket inte kommer att hinna gå igenom alla så noga.

- Det kommer att betyda att det blir ett lotteri om inte alla ansökningar gås igenom ordentligt, säger Emine.

Hon har själv lärt sig svenska utan att ha fått en enda lektion i språket. Nu har hon en svensk pojkvän och snart ska de gifta sig.

- Jag kommer inte att överleva om jag blir skickad tillbaka till Turkiet för att söka därifrån på grund av anknytning. Det här är min och Ömers sista chans att klara oss.

Fakta: 

Fotnot:
Emine och Ömer heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu