• Jens Holmberg, Johan Göransson- Lantz och Maja Liljebladh är några av initiativtagarna till att förändra skolgården.
Göteborgs Fria

Studerande på Schillerska utmanar skolmiljön

En gräsmatta på två gånger fem meter täcker asfalten framför Schillerska gymnasiets entré. Resten av skolgården består av åttio parkerade bilar, betongklumpar och några bänkar. Så ser det ut på många gymnasieskolor, men några elever på Schillerska har bestämt sig för att de vill förändra sin skola.

- Det finns ingenting att göra här. Bilarna tar all plats.

Maja Liljebladh går estetiska programmet på Schillerska gymnasiet och var med och bar dit mattan för några veckor sedan.

- Vi har tänkt på det tidigare, men upptäckt att det är väldigt dyrt att köpa gräs, säger Jens Holmberg som gjorde gräsmattsfyndet. Det låg i tretton bitar på en lastpall i centrala Göteborg som en rest från Bilfria dagen. En ansvarig för det projektet lät honom ta dem.

Kan det här vara startskottet för en bättre skolgård?

- Förhoppningsvis. Men nu är gräsmattan så lerig så den ska tas bort sedan. Vi ska gå vidare i elevrådet och kanske starta en grupp för att fixa skolgården, säger Maja Liljebladh.

Maja, Jens och Johan Göransson - Lantz vill undersöka hur stort intresset är i klasserna för en grönare gård.

- Det är ett arbete som är på sikt. Men samtidigt vill vi ha en förbättring nu. Till exempel att ta bort lite bilar så att det går att spela fotboll eller ställa ut fler bänkar. Det vore bra om det fattas ett beslut på elevrådet att vi vill ha en bättre skolgård, säger Jens Holmberg.

Även om tanken inte var ny för Jens så nämner han GFT: s guide 'Tre steg för nytt stadsliv' som en uppmuntran till att göra något för skolmiljön.

Han inspirerades av att man kan göra radikala förändringar på laglig väg.

- Vi har ju i och för sig inte tillstånd nu, men rektorn har tyckt att det är jättekul. Ska vi få någon förändring är det viktigt att vi är vänner och jobbar tillsammans och inte mot varandra.

Verksamhetschefen Christian Maloney tycker också att skolgården är tråkig.

- Skolgården är ju en parkeringsplats idag, med några få bänkar och cykelställ. Den är byggd för att bilar ska parkera där. Naturligtvis måste det finnas parkeringsplatser. Vi kan inte ta bort alla bilar, men någon förändring borde gå att göra.

Hur skulle den se ut?

- Jag har pratat med eleverna och de är sugna på att se vad man kan göra för förändringar. Man kan fantisera om allt från gräs till grus till färgad asfalt. Det enda luriga är att vi ligger mitt i Vasastan och stadsbyggnadskontoret har en del att säga till om.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bland röda bögar och lesbiska ligor

Nu vajar regnbågsflaggorna runt om i staden och Hbt-festivalen är i full gång. Det är en lång kamp som har gjort det möjligt och FRIA passar på att göra några nedslag i Göteborgs hbt-historia.

Göteborgs Fria

De vill se en queer hbt-rörelse

Nätverket Transmilitanta brigaden vill ha en queer analys av trans och i dag arrangerar de därför Queertransfestivalen som riktar en känga mot begreppet hbt. "Hbt-rörelsen slickar jävligt mycket heteromansröv" säger Lasse Långström i brigaden.

Göteborgs Fria

Queera arbetare diskrimineras

Cecilia Gomez Sonesson blev utfryst på sitt jobb inom hemtjänsten efter att ha berättat för ”fel kollega” att hon är lesbisk. I glappet mellan lag och verklighet sitter fortfarande arbetare i kläm. 

Göteborgs Fria

Fotbollslek för förändring 

Föreningsidrotten i Göteborg har en övervikt av pojkar. Det här försöker projektet ”Fotbollslek för yngre tjejer” i Majorna och Linnéstaden att ändra på genom att bjuda in tjejerna på planen.

Göteborgs Fria

Kampanj sätter ljus på gömda kvinnors situation

Kvinnors mänskliga rättigheter underordnas i dag svensk asylpolitik, menar nätverket Ingen människa är illegal i Göteborg. Det är också svårt för papperslösa kvinnor att söka hjälp från polis och kvinnojourer. Med kampanjen Ain´t I a woman vill man ändra situationen och väcka feministisk debatt och handling.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu