• Anna Ostrowski, mångkulturkonsulent för Västra Götalandsregionen.
Göteborgs Fria

'Jag är inte alls rädd att detta bara ska bli ett fyrverkeri'

Regeringen har utlyst 2006 till ett mångkulturellt år. Syftet är främst att kulturlivet, i ett långsiktigt perspektiv, bättre ska spegla den etniska mångfalden i Sverige.
Men frågan är vad egentligen mångkultur är, och vad det kommer att innebära för Göteborgs kulturliv? Anna Ostrowski är en av Västra Götalandsregionens tre Mångkulturkonsulenter.

Hur kommer göteborgarna att märka av att det är Mångkulturår 2006?

- Jag hoppas att de kommer att märka det på väldigt många sätt. Vi har redan fått in oerhört många planer och ansökningar om projektpengar som ska främja mångfald. Bland annat från Stadsteatern, Musik i väst och från ett konstprojekt i Bergsjön. Dessutom kommer vi att hålla många debatter och seminarier under året, där vi diskuterar hur Sverige och svenskt kulturliv ser ut i dag, och hur man ska göra för att förändra det.

Hur kommer ni att se till att kulturpengarna verkligen används till projekt som inte är 'helsvenska', så att pratet om mångkultur inte bara blir fina ord?

- Det finns direktiv om att mångkulturen har prioritet 2006. Allt som görs och tilldelas pengar ska ha riktning åt det mångkulturella hållet. Dessutom kan vi själva dela ut stimulanspengar till mångetniska projekt, redan när de befinner sig på planeringsstadiet. När vi tar beslut om pengar finns det tre krav som projektet ska uppfylla; etnisk sammansättning av arbetsgruppen, målsättningen för projektet, samt åt vilken publik de riktar sig i sitt arbete.

Varför behövs ett mångkulturår?

- För att få upp de här frågorna på dagordningen, och för det krävs rejäl draghjälp. Trots att kulturlivet egentligen ska ligga i framkant och gå i bräschen för samhällsutvecklingen, så finns det verkligen ingen etnisk bredd, varken på eller bakom våra scener. Det här är helt enkelt en viktig demokratifråga - hur alla artister och kulturutövare ska få tillgång till våra scener.

- Jag är inte alls rädd att detta bara ska bli ett fyrverkeri som man bränner av under ett år, och som sedan dör ut. Snarare tror jag att det här är ett bra sätt att påbörja ett långsiktigt arbete.

Vad är din uppgift som mångkulturkonsulent?

- Mitt uppdrag är att främja etnisk mångfald. Tanken är inte att väga in alla andra aspekter så som sexuell läggning, funktionshinder och kön, till exempel.

Varför är det viktigt just för dig att arbeta med de här frågorna?

- Därför att jag är andra generationens invandrare själv och känner väldigt många som inte har tillgång till kulturscenerna, enbart på grund av deras etniska tillhörighet. Jag önskar ju att jag bara kunde vara kulturkonsulent istället för mångkulturkonsulent. Att jag inte behövdes, utan att det skulle vara självklart för alla oavsett bakgrund att kunna nå ut med sin kultur.

På vilket sätt kommer det att bli en skillnad i kulturskildringarna i och med mångkulturåret?

- Det måste ju till en förändring så att till exempel teaterpjäser inte bara handlar om personer med annan bakgrund än den svenska, utan att vi kan få se sånt som är skrivet av personer med invandrarbakgrund, och där andra personer än den vita medelklassen agerar. Om vi lyckas lyfta fram nya författare, skådespelare, musiker och konstnärer kommer vi att få helt andra berättelser än de vi har idag. Kulturen ska spegla verkligheten, och det gör den inte i dag. Vi har ett samhälle som kryllar av olika etniciteter, men vi ser ingenting av dem på våra kulturinstitutitioner.

Kan du ge något föredömligt exempel där man jobbat på ett bra sätt för att förändra det här?

- Angeredsteatern. Där har man sett till att få fram bra historier, bra skådespelare och de har en blandad grupp av människor. Dessutom finns många andra evenemang i Göteborg, där man kämpar för mångfald, som Clandestinofestivalen, Kultur i exil och Världkulturmuseét.

Finns det inte en risk att man klumpar ihop alltihop till 'Världskultur' då?

- Jo. Därför är det viktigt att ständigt jobba aktivt med det här, så att tanken om det mångkulturella samhället genomsyrar allt hela tiden. Och vi måste fatta att det inte är minoriteten som ska ändra på sig... utan det är Majoriteten som ska skärpa sig och lära sig att sluta tänka i etniska termer och istället se individen.

I regeringens direktiv för Mångkulturåret står det att ett av målen är att öka internationella samarbeten och det aktiva utbytet av kultur över gränserna. Hur ska ni i Göteborg arbeta för att uppnå det?

- Bland annat genom många av de samarbeten som redan finns. På Dramaten, spelas en uppsättning av Eva Bergman, med Fares Fares och Melinda Kinnman, som heter Sultanens hem, där man arbetar aktiv med föreläsningar och evenemang om arabisk kultur. Den kommer att visas här i Göteborg under nästa år. En annan föreställning kommer att visa en uppsättning med två svenska skådespelare och två palestinska, och den kommer de sedan att åka till Palestina med och visa där.

Ett annat av målen är att ni ska nå ut till en bredare publik, och då främst folk med en annan bakgrund än helt svensk. Hur ska det gå till?

- Genom att jobba mycket med nya nätverk, och med hjälp av dem som redan finns. Men även genom närradio och andra medier. På Operan har de den senaste tiden arbetat hårt för att nå en ny, icke operavan, publik, och till stor del lyckats genom nätverk genom projektet Kultur i exil. Dessutom är en av oss tre mångkulturkonsulenter från Persien och har mycket kontakter, som vi utnyttjar och kan bygga vidare på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu