Framgångsrik kampanj mot polio | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Framgångsrik kampanj mot polio

Somalia En omfattande vaccineringskampanj mot polio i det konfliktdrabbade Somalia har lett till goda resultat trots svåra förutsättningar. Insatsen har genomförts med hjälp av 10 000 volontärer och sjukvårdare som besökt hushåll runt om i landet flera gånger och vaccinerat 1,8 miljoner barn under 5 år. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har inget fall av polio upptäckts sedan mars 2007.

– Somalia visar att när lokalsamhället engageras så kan vi nå ut till barn överallt, säger Dr Maritel Costales, hälsorådgivare vid UNICEF till nyhetsbyrån IRIN.

Barn rättslösa i Saudiarabien

Saudiarabien Barn är oftare offer för det Saudiarabiska rättsväsendet än föremål för dess beskydd, enligt en rapport som publicerades av den New York-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch i onsdags. I rapporten ”Vuxna före sin tid: Barn i Saudiarabiens rättssväsende” dokumenteras hur barn rutinmässigt grips för ”förbrytelser” som tiggeri eller att vara ensam med en person av det motsatta könet. Därefter kan de hållas i fångenskap i upp till sex månader innan de ställs inför rätta. Flickor är särskilt utsatta. De kan hållas utan tidsgräns av myndigheterna för så kallad ”vägledning.”

Protester mot USA-bas i Okinawa

Japan Tusentals Okinawabor samlades i söndags för att protestera mot brott begångna av amerikanska soldater stationerade på ön. Demonstranterna krävde en minskad militär närvaro, efter att en marinsoldat förra månaden arresterades misstänkt för att ha våldtagit en skolflicka.

– Brott och olyckor på grund av baserna har inträffat om och om igen och Okinawa har famfört ilskna protester till USA:s och Japans regeringar. Men varje gång har våra röster ignorerats, sade Okinawas borgmästare Mitsuke Tomon i ett tal under demonstrationen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt organisatörerna deltog cirka 6000 personer i protesten. Närmare 50 000 amerikanska soldater i Japan är stationerade på den sydliga ön Okinawa. 1995 utbröt massiva protester på ön efter ett liknande fall av misstänkt våldtäkt utförd av amerikanska soldater.

Ny regering vill tala med militanta grupper

Pakistan Den nya koalitionsregeringen i Pakistan säger sig vilja förhandla med militanta grupper som misstänks ligga bakom en rad bombdåd i landet. Beskedet oroar USA:s regering, som tidigare motsatt sig förhandlingar och avfärdat dem som ett svaghetstecken, skriver The New York Times. Många pakistanier ser den senaste tidens bombdåd som en hämnd för att USA fått ökad frihet av landets president Pervez Musharraf att genomföra bombräder med obemannande flygplan i Pakistans gränsprovinser mot Afghanistan.

Den demokratiskt valda regeringens nya linje uppfattas nu som ett försök att markera distans till Washington. Musharraf har de senaste åren erhållit mer än 10 miljarder US-dollar i militärt bistånd i utbyte mot stöd till USA:s krig i Afghanistan.

Frankrike vill förlänga jordbruksstöd

Frankrike Den franska regeringen väntas försvara EU:s jordbrukssubventioner när den tar över ordförandeskapet i unionen den första juli i år. Afrikanska stater har länge kritiserat EU och USA för att översvämma deras marknader med billiga jordbruksprodukter. Men enligt tjänstemän vid EU-kommissionen tycks Frankrike sikta på att förvandla jordbruksstödet till ett permanent inslag i den europeiska politiken.

2007 kostade subventionerna 54,7 miljarder euro, eller nästan en halv biljon kronor. Det motsvarar 42 procent av EU:s totala budget. Cirka 20 procent av subventionerna går till franska producenter. (IPS)

Glaciärerna smälter allt snabbare

Globalt Världens glaciärer fortsätter att smälta snabbt. Den genomsnittliga uttunningen och smältningen har mer än fördubblats mellan år 2004 och 2006, enligt en ny rapport från World Glacier Monitoring Service vid Zürichs universitet.

Förlusten av is var särskilt stor under 2006, nästan tre gånger så stor som 2005. Sedan 1980 har världens glaciärer förlorat 11,5 meter i istjocklek och förlusten märks tydligt i flera delar av världen. En del av de mer dramatiska minskningarna har skett i Europa. Den norska glaciären Breidalblikkbrea krympte med nästan 3,1 meter bara under 2006. Färska undersökningar tyder också på att glaciärerna i Sydamerika, från Colombia till Chile och Argentina, krymper drastiskt. (IPS)

Utvecklingsländer kritiserar förändring av FN

Globalt FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon har beslutat att två viktiga FN-ämbeten, med ansvar för Afrika respektive världens fattigaste länder, ska slås samman till en enda större enhet.

Beslutet kritiseras av G77, en koalition av 130 utvecklingsländer. Den hårdaste kritiken mot sammanslagningen kommer från de minst utvecklade länderna och fattiga små önationerna, som fruktar att det nya organet ska bli överbelastat. De menar att de borde ha konsulterats i förväg, och att bara FN:s generalförsamling har rätt att ta ett sådant beslut. (IPS)

Rekommenderade artiklar

Dömda till 22 år i fängelse för bråk i skolan

Sex mörkhyade skol-elever i den amerikanska staden Jena kan få sitta i fängelse i 22 år. Det blev domen efter att de slagit ner en vit elev. Vänner till den som blivt misshandlad hade tidigare hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte fick vara där.

Fria.Nu

22 års fängelse för skolbråk

Sex mörkhyade skolelever i den amerikanska småstaden Jena riskerar att få sitta i fängelse tills de är i 40-årsåldern, efter att ha slagit ner en vit elev.<br>Tidigare hade vänner till den misshandlade hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte var välkomna där.

Fria.Nu

Extrema nationalister regerar i Ukraina

Viktor Justjenko vann presidentvalet i Ukraina, när Ukrainas folk till slut fick välja själva. Justjenkos seger kallas 'den orangea revolutionen' i Ukraina. Men vilken politik var det som vann? En koalition av tio partier styr nu Ukraina. Där finns liberaler och kristdemokrater, men även extrema nationalister. De nazistiska partierna är små, men hat mot judar är vanligt i Ukraina.

Fria.Nu

Stöds av nazister

Den orange revolutionen förde Ukraina bort från Ryssland, men inte bort från antisemitismen. I själva verket har både den nye presidenten och hans premiärminister länge samarbetat med uttalat fascistiska partier.Viktor Jusjtsjenko som till slut segrade i det ukrainska presidentvalet backas upp av tio partier.

Fria.Nu

I-länder lovar slopa exportstöd

I förra veckan höll Världshandelsorganisationen, WTO, ett ministermöte i Geneve i Schweiz. De 147 medlemsländerna kom överens om ett nytt ramavtal för världshandeln. Men de hade svårt att enas om jordbruksfrågorna.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria