Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet

Flertalet organisationer diskuterade FN:s program för fattigdomsbekämpning på Världskulturmuseet förra lördagen. Anders Oljelund, chef för UD:s enhet för global utveckling, fick svara på frågor från en kritisk debattpanel men försvarade sig väl.
- Ni måste få politikerna att inte prata om de kortsiktiga frågorna, sa Oljelund.

I debattpanelen satt också Tove Zetterström från Diakonia som kritiserade UD för att 'den ena handen vet inte vad den andra gör'. Hon påpekade att vissa avdelningar inom UD inte har koll på till exempel Trips-avtalet (patentavtal inom Världshandelsorganisationen) medan andra där sysslar med det varje dag.

Oljelund höll med om att specialiseringen på enskilda frågor kan vara ett problem. Han hävdade dock att det måste finnas ett politiskt incitament för att fokusera på de stora, övergripande frågorna.

- En politiker måste känna någon form av belöning för sitt arbete.

Belöningen är att bli omvald. Vilka områden lönar det sig att prata om?

Hans Abrahamsson från Institutet för freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, menade att den globala rättviserörelsen är dålig på att visa vilka segrar som vunnits sedan 1970- och 80-talen. Han berättade också om den 'konfrontativa dialog' som anordnats med biståndsminister Carin Jämtin där hon till och med själv var missnöjd över att inte blivit mer ställd mot väggen.

- Ni ska inte bara ställa frågorna

till Jämtin, sa Anders Oljelund och syftade på att fler ministrar måste börja tänka på de globala frågorna.

- Arbetsmarknadsministern ska behöva svara på hur sysselsättningspolitiken i Sverige påverkar sysselsättningen i hela världen.

Oljelund menade också att fattigdom 'inte bara är "deras" problem' utan 'i hög grad även "våra" problem', ett uttalande som visar på ett klart starkare medvetande om de globala orättvisorna än vad som framkommer i själva Millenniemålstexten.

Hans Abrahamsson var oroad över den växande klyftan mellan de sociala rörelserna i Nord och Syd. Inför ett möte i New York upplevde han att det ensidiga fokuset på terroristbekämpning närmast delades av rörelserna, som hellre ville tala motstånd mot kriget i Irak än att lyfta frågan om Millenniemålen. Detta innebär att man vänder ryggen åt den positiva agenda som skulle kunna stärka FN:s legitimitet på utvecklingsområdet. I praktiken gör man också närmast gemensam sak med USA:s ansträngningar att inte acceptera Millenniemålen som politiskt verktyg och fokuserar hellre på G8 och WTO-mötet i Hong Kong. Helgens initiativ var i det sammanhanget 'mycket skönt att se', menade Abrahamsson.

Initiativet om seminariet kom också mycket lägligt i tiden.

- Vi anordnade seminariet för att lyfta frågor om fattigdom och rättvisa inför FN:s toppmöte i New York, sa Pelle Amberntsson från Attac Göteborg. Han var en av initiativtagarna och dessutom medförfattare till den rapport om Millenniemålen som lanserades under dagen.

- Vi ville sätta fokus på viktiga frågor som skuldavskrivning, global beskattning, rättvis handel och demokratisering av mäktiga internationella organisationer som Världsbanken, IMF och WTO. Vi anser att det måste till radikala förändringar på alla dessa områden om fattigdom och orättvisor ska kunna bekämpas. Att uppnå millenniemålen är då ett steg på vägen.

Arrangörerna ville också sända tydliga signaler till den svenska regeringen att den måste ta tydligare ställning i frågor rörande global rättvisa.

- Bilden av Sverige som en progressiv kraft på den internationella arenan är på många sätt felaktig och därför tyckte vi att arrangemanget var extra viktigt nu när Sverige dessutom var ordförande på toppmötet i New York, sa Amberntsson.

Rekommenderade artiklar

Kommentar: Kampen om välfärden

"Vi är inte på defensiven”. Det var det mantra som fastnade från ABF Göteborgs välfärdsdebatt på Trappan i tisdags med Wanja Lundby-Wedin och Asbjørn Wahl. Lundby-Wedin hade inte nått insikt gällande fackens och även vänsterns kris. Bilden många har är att vi lever kvar i en samförståndsanda som inte längre finns och att facken nu för en försvarskamp istället.

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Fria.Nu

Fria Moderata Studentföreningen bakom "oberoende" anti-Moore-sajt

Nu har sajten Finn59fel.com lanserats som vill avslöja de "faktafel och förvanskningar" i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11 som har svensk premiär i dag. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. I ett pressmeddelande beskriver nätverket sig självt som "politiskt obundet" men bakom kampanjen ligger i själva verket Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

Fria.Nu

Seminarium: Att våga förklara utan att försvara

I går hölls säsongens sista debatt i ABF Göteborgs serie MedieTrappan - Media 1000 dagar efter Göteborgskravallerna. Som vanligt vid debatter om EU-toppmötet så låg känslorna nära till hands. Liksom under tidigare liknande debatter verkar de journalister som gjort det sämsta journalistiska jobbet hårdast förneka sina misstag ha lättast för att bli upprörda.

© 2018 Göteborgs Fria