Fria.Nu

Barn i Bjärnums skola hjälper en skola i Indien

Bjärnums skola i Skåne har adopterat en skola i Indien. Barnen i den indiska skolan har inte fått gå i skolan förut. Barnen i Bjärnum får lära sig mycket om Indien.

Ravinder Bagvad kommer från Indien, men har bott i Sverige i 20 år. När han reste runt i Indien, fick han veta att vissa folkgrupper i Indien inte har samma rättigheter som andra.

Det är folkgrupper som tidigare levde i skogen. Bland annat får barnen inte gå i skolan.

Ravinder Bagvad startade en förening, ASWRD, som arbetar för att folkgrupperna från skogen ska få det bättre.

Sofia Högstedt är lärare i Sverige. Hon åkte till Indien under sitt examensarbete.

Då träffade hon Jörn Hammarstrand från Self-management International Interchange. Han hade samarbetat mycket med ASWRD.

Sofia Högstedt började arbeta i Bjärnums skola. Hon ville samarbeta med en skola i ett annat land. Just då hade ASWRD satt in en annons. De ville att svenska skolor skulle adoptera indiska skolor.

De svenska skolorna skulle skicka 300 kronor i månaden till de indiska skolorna. Sofia Högstedt och några andra lärare ville göra det.

Men hur skulle de få pengar? De startade ett sponsor-sim. Elever i klass sex simmade i en timme. Folk fick gissa hur långt eleverna orkade simma på en timme.

De fick satsa pengar. Lärarna fick ihop 20 000 kronor. Det var år 2002.

Nu finns det en Indien-klubb i Bjärnums skola. Cirka 30 elever är medlemmar. De har sponsor-sim varje år.

De har också ordnat en konsert och samlat pengar i insamlings-bössor i skolan. En dag arbetade eleverna. De fick 100 kronor var. De skickade pengarna till skolan i Indien.

Bjärnums skola har hjälpt till med andra saker i området där den indiska skolan ligger. De har gett pengar till andra skolor och till en vårdcentral.

2003 åkte fem i skolans personal till Indien och besökte skolorna.

I år besökte den indiska skolans personal Sverige. Ramana Vanapalli och Bhasker Vanamali från ASWRD var i Sverige från den 4 maj till den 18 juli.

De var i Bärnums skola i en vecka. De försökte också locka fler svenska skolor att hjälpa skolor i Indien.

Ramana Vanapalli och Bhasker Vanamali säger att man måste göra många saker för att utbilda barnen. Det är bra att det finns skolor.

Men barnen arbetar. Deras familjer måste få pengar så att de kan betala lön till någon som arbetar när barnen går i skolan.

Många barn arbetar i fabriker. ASWRD hjälper dem att få utbildning medan de arbetar. ASWRD måste också kämpa mycket för att flickorna ska få gå i skolan.

Familjerna vill ofta inte att flickorna ska gå i skolan. Det är en tradition.

Besökarna från Indien visar bilder från sin skola och från byn.

Eleverna i Bjärnums skola kan se att de har gjort något bra när de har skickat pengar.

Sofia Högstedt säger:

- Eleverna känner att de gör något för andra människor. De lär sig också mycket om Indien.

- Vi har lagat indisk mat. Indien blir mer verkligt för dem när vi samarbetar med människor i Indien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vårdnadsbidraget röstades ner igen

Det blir inget kommunalt vårdnadsbidrag i Östhammars kommun. Det beslutade kommunfullmäktige i tisdags kväll. Däremot ställer sig flera ledamöter positiva till ett statligt bidrag eller en utbyggd föräldraförsäkring.

Uppsala Fria

Nytt förslag om ett marint reservat

Ett 55 000 hektar stort marint naturreservat från Gräsö till Singö – det är vad länsstyrelsen föreslår. Förslaget är just nu ute på remiss och kommer eventuellt att omarbetas i höst.

Uppsala Fria

Snart ska det bli jämställt i skogen

100 000 svenskar jobbar inom skogsbruket och skogsindustrin. Endast 16 procent av dem är kvinnor. Det vill både regeringen och skogsnäringen ändra på. Därför satsar staten cirka en miljon kronor på en jämställdhetsstrategi för skogsnäringen.

Uppsala Fria

Tio ensamkommande barn till Östhammars kommun

Just nu väntar 600 asylsökande barn, som har kommit till Sverige utan sina föräldrar, på någonstans att bo. Tio av dem får snart ett hem i uppländska Österbybruk, Östhammars kommun, där Österro boendeenhet öppnar om knappt en vecka.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu