Göteborgs Fria

Gratisguide retade upp studenter

'Tänk med huvudet, inte med kuken för helvete.' Det var rubriken på ett mejl till redaktionen för gratistidningen Student05 förra helgen.
- Det är sorgligt att det är sådana här tidningar som ska gå ut gratis till folk när det finns så mycket viktigt att skriva, säger Åsa Robertsson, brevets avsändare.

Inför terminsstarten fick 15 000 till 20 000 Göteborgsstudenter gratistidningen Student05 hem i brevlådan.

Åsa Robertsson var en av dem som fick tidningen. Hon kallar den för extremt manscentrerad och känner sig provocerad av många inslag, bland annat en recensionsdel.

- Man skämtar inte om våldtäkten i Jägarna i en tidning som går ut till så många studenter. Jag vet ingen som tycker att det är kul.

En annan recension som retade upp henne handlade om kokboken Jättegott Tina, av Tina Nordström: '... läsaren kastas mellan doftande gratänger, mustiga svampstuvningar och ljuvligt ögongodis i form av läckra, högupplösta fyrfärgsbilder på författarinnan själv.'

- Sådant här kan man inte skicka ut till folk, säger Robertsson.

I protest skickade hon och hennes sambo ett mail till redaktionen, och sedan ännu ett till tidningens annonsörer.

Christian Albinsson, tidningens redaktör, menar att recensionerna var ironiska och att de egentligen driver med kvinnosynen som uttrycks i Jägarna och med bilderna på författaren i kokboken. Men Åsa Robertsson tycker inte att den ursäkten duger.

- Man måste vara deras polare för att förstå vad som är på skoj. Eller är hela tidningen ett skämt? Är det här ironi? frågar hon och pekar på ett matrecept. Ska jag ta fyra rödlökar och inte två?

Semestermedia drivs av tre män och Christian Albinsson håller med om att det märks att det framför allt är män som har gjort tidningen.

- Det ska vi absolut ändra på till nästa år. Vi ska ha mycket mer tjejer som skriver. Vi tar åt oss av den del av deras kritik som är konstruktiv, men de förstorar upp det här. Det är en studentblaska och man ska inte ta den på så stort allvar. Om man inte gillar den så är det bara att slänga den, säger han.

Men det synsättet får också kritik av Åsa Robertsson:

- De tror att man bara kan göra en kul tidning och skicka ut den till alla studenter, men när man gör en journalistisk produkt måste man ju fundera på vad syftet är. Är det att sprida fördomar eller är det att göra något konstruktivt? Förstår man inte själv att det inte är roligt att till exempel skämta om våldtäkt? Jag kan inte förstå att man inte förstår det.

Enligt Åsa Robertsson har sex

annonsörer svarat på hennes mejl. De har tackat för informationen och sagt att de inte kommer att annonsera i tidningen igen om den inte förändras.

Göteborgs fria tidning är ett av de företag som hade köpt en annons i magasinet. Anton Andreasson,

annonsansvarig på GFT, blev paff när han läste Student05. Han säger att han är ytterst tveksam till om GFT kommer att köpa en ny annons i studenttidningen nästa år.

- Då skulle jag vilja ha en förklaring till varför det blev som det blev i år. Det känns som att jag har missbedömt tidningens målgrupp en aning. Eller så har tidningen missbedömt målgruppens intelligens, säger han.

- Vi inser problemet, säger Christian Albinsson. Det som jag tycker är kul kanske andra upplever som stötande och utan feedback är det svårt att veta var gränsen går, men nu vet vi ju att en del tyckte att det här var över gränsen, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu