Fria.Nu

Ungdomsriksdag inspirerar till samhällsförändringar

Nyligen avslutades årets URIX. Ett evenemang anordnat för att stärka Sveriges ungdomars makt och självförtroende. Årets festival följs upp av en metodbok till stöd för att förändra samhället.

Den 5-8 maj pågick årets URIX, ungdomsriksdagen, i Alingsås. Ett evenemang anordnat för att stärka Sveriges ungdomars makt och självförtroende. Det icke-kommersiella initiativet går ut på att ungdomar ska få mer inflytande, och informera dem om att det går att påverka utvecklingen genom demokratiska metoder. URIX är en åsiktsfestival, där ungdomar får chansen att lära sig hur de kan göra för att få sin röst hörd på ett effektivt sätt.

Bakom arrangemanget står Röda Korsets Ungdomsförbund, Ungdom mot Rasism och RSFL- ungdom, i samarbete med värdkommunen. Det är en icke vinstdrivande verksamhet där det mesta av arbetet sker ideellt. Evenemanget tar ställning mot främlingsfientlighet och rasism.

I samband med den årliga festivalen som är till för ungdomar mellan 13-18 år gamla ordnades aktiviteter. Bland annat anordnades olika seminarium, liveuppträdanden, politiska diskussioner, kulturaktiviteter och workshopar. Några av de ämnen som togs upp under workshoparna var Djurrättsfrågan: Vad har du på din tallrik? Sexualitet: Unga människors rätt till sexualitet och Rättigheter: Jag har rätt!

- Det var absolut lyckat, det måste jag säga. Vi har fått många positiva reaktioner. Cirka 1 000 personer från 100 olika kommuner i Sverige deltog. Det var en bred åldersgrupp, så det varierade på förkunskaper, men det fungerade som helhet ändå väldigt bra. Det hölls bra diskussioner och workshopledarna var mycket nöjda med engagemanget på deras aktiviteter. Mest populärt var nog seminariet med Timbuktu som handlande om musik, och debattboxningen med Dogge Doggelito från Latin Kings, säger Marika Bystedt, presskontakt på URIX.

Nu när URIX är slut för i år fortsätter arbetet med att om några månader skicka ut en metodbok till alla årets deltagare. Den ska inspirera till att vilja göra förändring och ge stöd för att förverkliga tankar och idéer till en verklighet.

- I den har vi samlat material från det som hände under årets URIX. Och vi hoppas att med bland annat den kunna följa upp arrangemanget så bra som möjligt, säger Marika Bystedt, presskontakt på URIX.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Närmiljön viktig för barns utveckling

Det saknas insikt om närmiljöns betydelse för barns utveckling. Det konstaterar Mia Heurlin Norinder i sin studie om barns tillgång till närmiljön. Hon hoppas med sin studie på en förändring i samhället.

Giftiga kemikalier i produkter för barn

Affärer runt om i världen säljer dagligen barnprodukter som innehåller giftiga kemikalier. Det säger organisationen Greenpeace efter ett test som nyligen utfördes på deras begäran. Företagen förnekar ändå ofta att deras produkter innehåller gifter.

Frystorkning av kroppar minskar kvicksilverutsläppen

Kremering är i dag den vanligaste begravningsformen i Sverige. Men krematorier släpper ut en stor mängd kvicksilver, de svarar för minst en femtedel av landets totala utsläpp. Biologen Susanne Wiigh Mäsaks har presenterat idén om frystorkning som hon ser som ett miljövänligare alternativ till kistbegravning och kremering.

Apatiska flyktingbarn nekas amnesti

I går eftermiddag fattade riksdagen beslutet att neka amnesti till de cirka 150 apatiska flyktingbarn som för nuvarande befinner sig i Sverige. Beslutet togs efter en lång och känslofylld debatt. Med majoritet avgjorde moderaterna och socialdemokraterna förslaget, med 171 röster för och 124 emot. De fem andra partierna var emot ett avslag.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Fria.Nu