Fria.Nu

Uppladdning för folkfest under Natomötet

Det är knappt två veckor kvar tills ett fyrtiotal av världens mäktigaste utrikesministrar samlas vid Natomötet i jämtländska Åre. Samtidigt som de officiella förberedelserna pågår för fullt, organiserar sig motståndet bland dem som tycker att mötet gör det lilla samhället till ett 'centrum för krigsförbrytare'.

Nedräkningen har börjat inför protesterna mot Natomötet om ett par veckor. Runt hela Sverige hålls möten, ordnas bussresor och förbereds demonstrationer. Mest intensiv är förstås aktiviteten runt Östersund, där ett helt program med demonstrationer, tal och konserter redan är klart. PG Bengtsson från Nätverket för Global Fred och Demokrati är med och arrangerar.

- Vi försöker göra det till en folkfest. Först en i Östersund och sen en i Åre. Vårt mål är att vanliga svensson ska våga komma och engagera sig, säger han.

Just att få folk att våga tycker PG Bengtsson är svårt. Han tror att färre vågar gå ut och demonstrera sen kravallerna i Göteborg 2001. För att slippa en våldsam upprepning har arrangörerna valt att samarbeta med polisen, och till exempel utlyst maskeringsförbud och gjort en plattform som alla deltagare måste kunna skriva under på: inget svenskt deltagande i Nato, Sverige ska lämna Partnerskap för fred, inga svenska militära insatser utomlands utan tydligt FN-mandat och mot Nato och USA:s strävan efter världsherravälde.

PG Bengtsson tycker att det är viktigt att demonstrera för den svenska alliansfriheten.

- Utan diskussion har vi blivit så nära medlemmar i Nato som man kan komma. Det är ju förjävligt. Vi vill få igång en diskussion om neutraliteten.

Han hoppas att manifestationen kommer att locka många deltagare.

- Det kom ju nästan tusen personer på våra demonstrationer mot Irakkriget 2003 och vi tror att neutralitetsfrågan nog kan samla lika många. Och så räknar vi med några hundra tillresande.

Även om Sverige inte är med i Nato samarbetar vi med natoländerna på flera plan, främst genom programmet Partnerskap för fred. En del menar att partnerskapet är ett väntrum för natomedlemskap, men enligt regeringen är det istället 'det främsta instrumentet för att utveckla den militära och civila samverkansförmåga som är nödvändig för att kunna bidra till internationell krishantering och fredsfrämjande verksamhet'. Konkret betyder det bland annat att Sverige är berett att hjälpa till vid krishanteringsinsatser, att man har gemensamma militära övningar med natoländer och att man för en säkerhetspolitisk dialog med medlemsländerna.

Enligt regeringen finns det inga planer på att gå med i Nato just nu. Men det var inget hinder när Sverige tackade ja till att arrangera det allra första säkerhetspolitiska forumet inom ramen för EAPR, Euro-atlantiska partnerskapsrådet. Som mötesplats valdes Åre, enligt kritiker för att försvåra för protesterande. För kommunfullmäktigeledamot Sune Bengtsson (v) är mötet något positivt. Trots att Nato 'inte är någon höjdare' är det ändå bra att Åre hamnar på världskartan, resonerar han.

- Vi kan inte förbjuda alla organisationer eller nagelfara dem. Vi får vara glada för all uppmärksamhet vi kan få.

Han har inte hört något negativt från invånarna, de flesta tycker att det ska bli spännande. Men han kan förstå dem som kommer att protestera.

- Jag skulle nog också kunna vara med. Jag kommer nog att gå dit för att titta, men mest för att jag är nyfiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Föräldrar i vårdnadstvist kräver lagändring

- Hur många gånger ska vi behöva träffas och prata innan det händer något?
Det undrade en av mammorna under förra fredagens hearing om myndigheters hantering av vårdnadstvister. Hon och många andra tog chansen att uttrycka sin frustration över att domstolen nu kan tvinga barn att umgås med föräldrar som misstänks vanvårda, slå eller utnyttja dem sexuellt.

Varierande resultat i Stockholms miljöarbete

Trafikbullret och den smutsiga luften är de största miljöproblemen i Stockholm just nu, medan kväveoxidutsläppen har minskat. Det visar halvtidsuppföljningen av stadens miljöprogram som nu tas upp i kommunfullmäktige. För att målen ska nås innan tiden är ute behöver kommunen medborgarnas hjälp.

Stockholms Fria

Civil olydnad mot kärnvapen i Belgien

I dag lördag tar sig tusentals civila vapeninspektörer in på kärnvapenbasen Kleine Brogel i Belgien. De kommer att genomföra ännu en mass-civil olydnadsaktion för att uppmärksamma att Nato har kärnvapen i landet, trots att det strider mot folkrätten. Bland aktivisterna finns även en svensk grupp.

'Det är mycket som är överdrivet'

Tidigare medieundersökningar bekräftar Gringos bild: förorterna får oftast plats i medierna när det handlar om kriminalitet och sociala problem.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu