Fria.Nu

Håkan Wåhlstedt välkomnar motkandidater

Håkan Wåhlstedt, partisekretare för miljöpartiet, välkomnar konkurrensen om partisekreterarposten.

- Det är jättebra. Jag ser det inte som något uttryck för misstroende mot mig eller någon annan i partistyrelsen, säger han

.

Håkan Wåhlstedt tycker att det är positivt att det finns många som vill delta i partistyrelsearbetet. Samtidigt slår han ifrån sig kritiken. Vad samarbetet med socialdemokraterna beträffar menar han att det finns ett starkt stöd för de gröna framgångarna i budgetförhandlingarna.

- Vi kanske inte skulle ha fått igenom en enda punkt om vi inte samarbetade med socialdemokraterna. Nu har vi fått igenom 25 punkter i valprogrammet.

Han har förståelse för att många ser socialdemokraterna som orsaken till många av de problem som finns i Sverige i dag, men samtidigt finns det fördomar hos båda sidor.

- I den miljö där jag växte upp stod inte socialdemokraterna särskilt högt i kurs. Nu är vi med och påverkar, och är samtidigt mycket tydliga med vad vi tycker. Vi har till exempel kritiserat den ensidiga tron på tillväxt vid mötena.

Einar Westergaard har inte fått vara med på de organiserade mötena med socialdemokraterna. Vad beror det på?

- Vi har haft med någon från Grön ungdom vid varje tillfälle, säger Håkan Wåhlstedt. Det har funnits personer med vid varje möte som varit mer eller mindre ovilliga till ett samarbete.

Att han skulle vara en dålig lyssnare som inte tar hänsyn till andras åsikter håller han inte med om.

- Jag har rest runt och träffat representanter för alla regioner på en turné i höstas. Syftet var just att lyssna på vilka frågor medlemmarna vill att vi ska driva. På de flesta möten sitter jag bara och lyssnar. Ett av mina uppdrag är att informera om vilka beslut partistyrelsen fattar. Om man inte gillar beslutet förstår jag att det kan vara frestande att 'skjuta budbäraren'.

- Jag känner ett väldigt starkt stöd för partistyrelsens arbete, både lokalt och regionalt.

Han menar att det behövs en bredare diskussion om de ideologiska frågorna inom partiet.

- Många har lidit på lokal nivå och blivit anklagade för att vara flummiga. Det har lett till att de jobbat stenhårt med det politiska hantverket. Det kan ha skett på bekostnad av den idépolitiska diskussionen.

För att råda bot på den bristen har partistyrelsen tagit initiativ till att bilda tankesmedjan Cogito.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu