Fria.Nu

'Rättvis handel måste göras till norm'

De transnationella livsmedelsföretagen gör sig skyldiga till systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det sa Dominic Eagleton från biståndsorganisationen Action Aid International när han besökte Stockholm förra veckan.

- Alla fall av storskalig fattigdomsreduktion under de senaste 300 åren har börjat med tillväxt i småskaliga jordbruk. Det säger Dominic Eagleton, policy researcher på Action Aid International. Förra helgen besökte han Stockholm för att delta i ett seminarium om hur makthungriga livsmedelsföretag behandlar sina leverantörer. Seminariet var en del av en konferens om rättvis handel som anordnades på Kulturhuset i Stockholm av bland andra Attac och Forum Syd.

Enligt Dominic Eagleton gör de transnationella storföretagen sig skyldiga till systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Det finns ett stort behov av en internationell lagstiftning som kan reglera företagens verksamhet, menar han.

- Rättvis handel måste göras till norm, i stället för att som i dag vara ett undantag. När storföretagen sätter press på sina leverantörer får vi billigare mat. Det är jättebra för oss, men vill vi verkligen att maten ska vara så billig att producenterna inte kan leva på sina löner?

Dominic Eagleton anser att det är bättre att köpa rättvisemärkta eller lokalproducerade livsmedel än att bojkotta en viss produkt.

- Det finns en risk att en bojkott drabbar dem man vill hjälpa.

Action Aid International arbetar lokalt med bistånd i runt 40 länder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu