Göteborgs Fria

Public Service ordnar möten

Public service heter en ny tidskrift vars första nummer kom ut förra månaden. Redaktionen framhåller att man vill vara en 'dokumentär på papper', och påpekar att tidningen inte innehåller några krönikor men däremot 'massor av möten'. Dialog alltså, i stället för monolog. Chefredaktör är Ira Mallik, tidigare verksam på Aftonbladet kultur och tidningen ETC och kulturredaktör är Rasmus Malm som skriver i DN.

Innehållsmässigt, och formmässigt hamnar Public service någonstans mellan samhälls-tidskrifterna Arena, Ordfront och den rena intervjutidningen Sex. Här finns kortare artiklar om allt från engångskonst, feministisk porr i serieform samt en rapport om hur så kallade 'böghögar' förbjudits på en skola i Stockholm. Det är rolig och spännande läsning som ger mersmak. Man har också satsat på den bildmässiga delen; flera av reportagen är lika mycket bildreportage som text.

Det bjuds också på flera längre texter. Mustafa Can har varit i Beirut, där han träffat ett antal personer som ger sin syn på det politiska dagsläget i landet. I ett 14 sidor långt och initierat reportage ges en bakgrund till det libanesiska inbördeskriget och den allt mer komplicerade situation som råder i landet i dag.

I ett reportage får vi följa med rapparen Ken när han hämtar sina barn på dagis. Han berättar om hur hans liv som musiker, på väg att slå stort, förändrats efter sitt uppmärksammade utfall mot kungahuset under en live-konsert för några år sedan. I dag verkar han mest på hemmaplan i Hässelby, där han säljer sina skivor via hemsidan och har en trogen liten skara av fans som köper allt han släpper.

Den i dagarna så omskrivna och uppskrivna musikern Frida Hyvönen ges också plats i ett roligt samtal med Malena Rydell.

I ambitionen att få till stånd spännande möten och förmedla dem till läsaren har man lyckats; tilltalet är personligt och man vågar blanda högt och lågt, humor och allvar. Men detta bidrar även till att innehållet ibland känns väl spretigt, som om man inte riktigt kunnat bestämma sig för var man vill lägga sitt fokus och vad man vill vara för tidning. Nästa nummer av Public service kommer i september och kanske har man då tvingats byta namn. Sveriges radio har nämligen uttryckt sitt ogillande över namnvalet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

The Politics of Colour

FRIA inleder en ny återkommande avdelning där vi ger tips till den mest intressanta aktuella konsten i Göteborg. Den här veckan besöker vi Galleri Box och Galleri 54.

Göteborgs Fria

Måleriet i centrum på Konsthallen

Tomorrow always belongs to us är andra delen i en serie om två utställningar med fokus på samtida nordiskt måleri på Göteborgs konsthall. Förra sommaren visades den första delen; Painting, Space & Society som innehöll ett antal mer etablerade konstnärskap. I årets utställning medverkar elva inte fullt så etablerade nordiska konstnärer.

Göteborgs Fria

Viljan att bli omhändertagen

I sin nya roman Sex återkommer Sara Villius till teman hon behandlat i sina tidigare böcker Battle och Nej det är en snöklump. Här finns saknaden efter en frånvarande far, den starka längtan efter samhörighet och svårigheten att skilja mellan sexuellt begär och trygghet.

Göteborgs Fria

Världen hopträngd i ett hotellrum

På ett hotellrum i Bryssel sitter en man. Det är oklart varför han vistas där. Hotellet visar sig vara en plats utan beständig tid eller rum. I rummet bredvid gråter en man från Libanon. Då och då kommer en städerska från Kamerun eller Indien förbi och vid ett tillfälle kryper en ung flicka ut genom garderoben och in i mannens liv.

Göteborgs Fria

McEwan fångar ett avgörande ögonblick

Ian McEwans nya roman På Chesil Beach utspelar sig under en bröllopsnatt. Den skildrar det psykologiska spelet mellan två unga människor och hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu