En mötesplats för kvinnliga feminister | Göteborgs Fria
  • Några av kvinnorna bakom Feminism 2005: Mari Arthursson, Kristina Johansson, Lotta Vilde Wahl, Katarina Stenkvist, Åse Brändström och Charlotte Johans
Göteborgs Fria

En mötesplats för kvinnliga feminister

Workshops om allt från adbusting till härskartekniker, föredrag om genus och asyl, konstutställningar och en nio timmar lång film om feministrörelsen i Stockholm. I dag öppnas dörrarna för Feminism 2005.

Katarina Stenkvist, en av arrangörerna till Feminism 2005, berättar att forumet ska vara en mötesplats mellan människor med många olika feministiska tankar och idéer. Förhoppningen är att det ska leda till diskussioner och nya samarbeten.

- Feminismen är så bred, det är sällan det sker någon integration mellan de olika typerna av feminism, säger Stenkvist. Jag tror det kan ge en känsla av styrka, att märka att det är så många som är engagerade i feminismen. Och att vi ändå är enade.

För att locka så många olika typer av människor som möjligt är programmet väldigt brett.

- Det blir allt från en föreläsning om hur man hanterar ungdomar som råkat ut för hedersrelaterat våld till dragking-workshops, säger Stenkvist.

Förra året ordnades Feminism 2004 i Malmö. Där bildades en grupp med kvinnor från olika feministiska organisationer i Göteborg, som ville anordna något liknande.

I Malmö var forumet öppet för alla. I Göteborg kommer det att vara separatistiskt, öppet enbart för den som identifierar sig som kvinna. Men Stenkvist berättar att det inte var ett självklart val.

- Bara i vår grupp finns många olika åsikter. Separatism är ju en brännhet fråga inom feminismen och vi har fått ganska många reaktioner på att det är separatistiskt. Men det är ett sätt att organisera sig, för att komma på nya tankar och idéer. Det finns en vits med att kvinnor träffas, bara kvinnor, säger hon.

Stenkvist berättar hur vissa ser det som lättare att ta plats, höras och delta i diskussioner när bara kvinnor är med.

- Men kanske kommer det inte att vara separatistiskt nästa år, om det blir något forum då. Separatism eller inte är en ständigt pågående diskussion.

I Malmö fanns tre teman: antirasism, sexualitet och klass. Göteborgsgruppen har valt att arbeta med samma teman.

- De är väldigt intressanta ur ett feministiskt perspektiv. Att man ser att feminism är en del av kampen, att man inte kan särskilja frågorna, förklarar Stenkvist.

Fakta: 

Feminism 2005
Feminism 2005 kommer att pågå
under helgen 2-3 april, på Kvinnofolkhögskolan och Agora. På lördagen blir det fest med liveframträdanden på Henriksberg.

Rekommenderade artiklar

Lockande kollektivtrafik

Färre trafikskador, en bättre miljö och förkortade köer. Att åka kollektivt har många fördelar. Trots det använder bara 20 procent av göteborgarna kollektivtrafiken regelbundet, enligt Miljöförbundet Jordens vänner, MJV. Hur siffrorna ska höjas finns det många idéer kring.

Feministiskt självförsvar i skolan?

Som en del av skolornas jämställdhetsarbete ska alla kvinnliga elever på högstadiet och gymnasiet i Umeå erbjudas utbildning i feministiskt självförsvar. GFT har kontaktat Göteborgs kommunfullmäktige för att höra om det skulle kunna bli aktuellt också här.

Leksakernas roll till jul

Det är jul. Barnens listor till tomten rullar långa över golv och dataskärmar och folk vallfärdar till leksaksaffären. Men vad är det de möts av på hyllorna? Vad är det de köper? Och hur påverkar leksakerna barnens syn på sig själva som pojkar och flickor?

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2020 Göteborgs Fria