Bibel, Babel och babbel | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Bibel, Babel och babbel

Tillhör du också dem som vid sin sängavel bygger på höjden? Bok som läggs på bok och som med tiden bildar små trevliga och innehållsrika torn.

I Bibeln berättas det i Moseboken om Babels torn, det torn som människorna byggde i staden Babylon i Mesopotamien. Tornet var ett storslaget gemensamt projekt med målsättningen att förena jorden med himlen. Förutsättningarna till detta utopiska skrytbygge låg ytterst i människornas starka sammanhållning som grundlades i att människan hade ett gemensamt språk. Alla förstod varandra. Babels torn blir en allegori över människans högmod, hennes vilja att bräcka Gud. Straffet blir språkförbistring. Babbel uppstår i Babel när folk inte längre kan förstår varandras tal.

Babel är också namnet på SVTs nya litteraturmagasin och där hörs inget babbel. Programledaren Daniel Sjölin slår redan i första programmet fast att i Babel tas inte hänsyn till om kulturen är smal eller bred, här byggs på höjden.

Det är skönt med de stora anspråken: tron på att litteraturen och kulturen kan göra skillnad. Kanske kan inte litteraturen förändra världen, men nog kan den få oss att öppna ögonen, få oss att känna och identifiera oss med andra människor.

Babel har i de inledande programmen fokuserat på kvinnliga författare. I första programmet ett intressant samtal med Monika Fagerholm och nu senast ett samtal med en författare som verkligen får oss att bli berörda och upprörda, Joyce Carol Oates. Hon är en författare som alltid skrivit med ett stort samhällspatos. Engagemanget ligger alltid hos den lilla människan, som blivit trampad på men som vägrar ge upp. Nu är hon aktuell med romanen Våld- en historia om kärlek. En brutal och skrämmande skildring av mäns våld mot kvinnor.

Efter inslaget om Oates följer ett djupgående samtal med Märta Tikkanen och Gertrud Hellbrand som diskuterade litteraturens möjligheter att om möjligt påverka och förändra samhället.

Tikkanen skrev för trettio år sedan Män kan inte våldtas, en roman som i likhet med Joyce Carol Oates beskriver våld mot kvinnor och deras revansch på ett förtryckande system. Tyvärr är den fortfarande lika aktuell.

Babels har sina främsta förtjänster just i att våga förlita sig på innehållet. Det är befriande att se ett program där inbjudna gäster får tid att utveckla sina svar, det är tyvärr inte alltför vanligt i ett alltmer babblande televisionsutbud.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria