Opersonlig Rosa Sand | Göteborgs Fria
  • Rosa Sand, nyskriven pjäs av Hanna Hansson
Göteborgs Fria

Opersonlig Rosa Sand

Rosa Sand är en nyskriven pjäs om ett terrordåd som spelas av teatergruppen Kurage på Hagateatern. I den möter man tre kvinnor som bestämt sig för att radera ut sin personlighet och genomföra ett sprängattentat. Pjäsen är dock för vag och luddig för att den ska säga något alls.

På Hagateatern spelar Teater Kurage en nyskriven pjäs av Hanna Hansson. Rosa Sand är en historia om en terrorgrupp som planerar sprängattentat i Göteborg. Tre kvinnor befinner sig i en lägenhet och förbereder sitt terrordåd. De repeterar dagligen sin påhittade historia och steg för steg hur de ska gå till väga för att spränga bomben.

Det är tre svaga personligheter som ska hämnas en eller annan oförrätt. De arbetar dagligen för att radera ut sin egen personlighet och bli en annan. Ideligen pratar de om att 'hon' är så bra, fin, duktig, stark och att de vill vara som 'hon'. Till vem 'hon' är ges inget svar, kanske en ledare, martyr, eller bara ett tänkt ideal. Mycket annat, som meningen med attentatet, rörelsens karaktär och dylikt förblir också outtalat.

Tyvärr är pjäsen i sig också utan personlighet. Det verkar inte som man är riktigt på det klara med vad det är man berättar, så i stället gör man det luddigt, vagt och 'konstnärligt'. Koreografin är standardiserade övningar som varje teaterträning använder. Mycket mer än så finns det inte att säga om Rosa Sand.

Rekommenderade artiklar

Kulturkrönikan: Skeva bilder av förorten

Nu bränner de bilar i förorten och plötsligt är segregationen tillbaka på dagordningen. Mer sällan pratar man om integration. Det är så mycket enklare med segregation, lättare att peka på och sen gå vidare. Och det finns rätt mycket att peka på i Göteborg. Sociologen Ove Sernhede säger i GP att ungdomar i förorten i stor utsträckning inte ser sig som göteborgare, utan som boende i sin respektive förort. Frågan är ju också om de ses som göteborgare, om förorten i nordost är en del av goa glada Go:teborg.

Scenkonst inom bokpärmar

Poetry slam är en genre som långsamt växer i Sverige. För att visa på den variationsrikedom som ryms bakom begreppet ger nu Ord på scen ut en samlingsvolym där ett sextiotal poeter visar prov på sin scenlyrik.

Passionerad falsksång

Ärevördiga skivbolaget Love Records har till slut bestämt sig för att ge ut M.A. Numminens svenska 70-tals plattor på cd.

Stel och svart humor

Egentligen är Henrik Andersson fotograf. Nu arbetar han som regissör och manusförfattare med novellfilmen Weekend. En film om svårigheten i att umgås efter konstens alla regler. Det blir både obekvämt och komiskt.

Hasse och Tage var mer än bara roliga

För alla som älskar Hasse Alfredsson och Tage Danielssons arbete finns det nu en vacker kaffebordsbok som täcker herrarnas hela karriär. Männen bakom verket är Staffan Schöier och Stefan Wermelin.

© 2020 Göteborgs Fria