Kvinnor tog natten tillbaka | Göteborgs Fria
  • Det är främst anarkafeminister som sedan ett tiotal år tillbaka har deltagit i den separatistiska demonstrationen Ta natten tillbaka.
Stockholms Fria

Kvinnor tog natten tillbaka

Runt 250 kvinnor samlades på kvällen den 8 mars i den årligen återkommande demonstrationen Ta natten tillbaka. Polishästar och piketstyrka befann sig stundtals mycket nära demonstrationståget, men konfrontationerna uteblev.

I öppet motstånd mot ett samhälle där kvinnor inte kan röra sig ute efter mörkrets inbrott utan fara för sina liv gick omkring 250 kvinnor från Medborgarplatsen i Stockholm vid 21-tiden på tisdagskvällen, skanderande slagord som "Vi tar natten tillbaka!" och "Kvinnokamp här och nu, systerskap ger styrka!".

Sedan ett tiotal år tillbaka har utomparlamentariskt aktiva kvinnor, främst anarkafeminister, arrangerat denna kraftuppvisning, som varierat i militans från år till år. Porrbutiksplundringar och konfrontation med polis uteblev denna kväll, trots att polishästar och piketstyrka stundtals befann sig mycket nära demonstrationståget.

Inga män attackerade heller kvinnorna, vare sig fysiskt eller verbalt – något som hänt vid upprepade tillfällen tidigare.

Kvinnor från sambagrupperna Yacúmbe och Sambomba spelade under hela demonstrationen, till demonstranters och förbi-passerandes lycka. Många dansade, eld slukades och sprutades, Anarkafeministkören och Pirata Radical Cheerleaders uppträdde på Medborgarhusets trappa och flera tal hölls, som påtalade nödvändigheten i att kvinnor med alla till buds stående medel tillsammans kämpar mot att få sina liv förminskade av männen och patriarkatet.

Rekommenderade artiklar

”Ingen slump att män använder mest våld”

I Västra Götaland var 86 procent av dem som dömdes för misshandel år 2011 män. Föreningen Män för jämställdhet vill minska mäns våldsanvändande och ordnar därför en workshop i ickevåldskommunikation.

Systerskapet under luppen

Begreppet systerskap har länge använts av den feministiska rörelsen, men har på senare tid fått kritik för att vara ett uteslutande begrepp. GFT träffar fyra studenter från Göteborgs feministiska högborg, Kvinnofolkhögskolan, för ett samtal om systerskapet.

© 2018 Göteborgs Fria