Fria.Nu

Aporna på SMI fick ingen träning

Smittskyddsinstitutet, SMI, får kritik för att ha brustit i den dagliga träningen av makaker, en sorts apor från Asien och Afrika. Under en månads tid fick aporna ingen träning alls. Enligt SMI försvåras träningen av att aporna bär på dödliga virussjukdomar.

I en inspektionsrapport från december förra året kritiseras SMI för att inte uppfylla Jordbruksverkets villkor för att hålla försöksdjur, i detta fall makaker. Villkoren innebär - förutom att djuren inte får utsättas för onödigt eller omotiverat lidande - bland annat att aporna bör få daglig träning.

Av rapporten framgår det att träningen har skett med låg frekvens. Under åtminstone en månad fick aporna ingen träning alls.

Träningens syfte är att stimulera aporna och att minska deras lidande. Exempelvis ska de lära sig att samarbeta vid provtagning. Det minskar behovet av tvång från laboratoriepersonalens sida, och därmed även den stress som aporna utsätts för.

Trots missförhållandena föreslår rapportförfattaren inga åtgärder, utan nöjer sig med att rikta en uppmaning till SMI om att åtgärda problemet. Rapporten konstaterar också att en uppföljning av frågan ska ske i samband med nästa års inspektion.

Rigmor Thorstensson, försöks-ledare på SMI och ansvarig för apornas träning, menar att den låga träningsfrekvensen till stor del beror på olyckliga omständigheter.

- Bland annat krävde upptäckten av en 'fuskkonstruktion' att apornas habitat totalrenoverades. Det resulterade i att pågående verksamhet försenades och att träningen med aporna försvårades. Under den tiden tog SMI inte in några nya försöksdjur. Dock valde man att inte avbryta pågående forskningsprojekt, eftersom det enligt Rigmor Thorstensson skulle ha krävt att de apor som ingick i dessa avlivades.

Hon påpekar också att arbetsmiljö-mässiga aspekter kan försvåra träningen av apor som bär på smittsamma sjukdomar, som hiv eller herpes.

- Vi får ju självklart besök av arbetsmiljöinspektionen också. Generellt får man göra en avvägning mellan djurens välbefinnande och personalens säkerhet.

Olle Leander, djur- och livsmedelsinspektör på miljökontoret i Solna och författare till rapporten, vill inte spekulera i vilka åtgärder som kan komma att vidtas mot SMI om förhållandena inte förändras.

Miljökontoret har befogenhet att besluta om vite eller att skicka ärendet vidare till Jordbruksverket om det anses nödvändigt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu