Feministiskt självförsvar i skolan? | Göteborgs Fria
  • Jenny Gillberg slåss för kvinnors rätt att känna sig trygga.
Göteborgs Fria

Feministiskt självförsvar i skolan?

Som en del av skolornas jämställdhetsarbete ska alla kvinnliga elever på högstadiet och gymnasiet i Umeå erbjudas utbildning i feministiskt självförsvar. GFT har kontaktat Göteborgs kommunfullmäktige för att höra om det skulle kunna bli aktuellt också här.

I Umeå var det vänsterpartiet som startade diskussionerna. Också vänsterpartiet i Göteborg är positivt till feministiskt självförsvar. Ung vänster har redan varit ute i skolorna och erbjudit kurser i flera år. En av deras instruktörer är Nooshi Dadgostar.

- Vi ska kunna försvara oss, säger hon som förklaring till varför feministiskt självförsvar behövs.

- Sen handlar feministiskt självförsvar om att stärka kvinnors självförtroende och lära dem att genom kroppsspråket visa att det här är min kropp, jag bestämmer över den, säger Dadgostar.

Vad hon lär ut är hur man får ett stabilt kroppsspråk, hittar balans och inte sänker blicken. Kvinnorna på kursen får också prova på att skrika och lär sig tekniker för att försvara sig om de blir attackerade.

- Våld är bara sista utvägen, säger Dadgostar.

GFT har ringt runt till olika partier för att höra hur de ställer sig till

frågan.

Folkpartiet har diskuterat frågan en hel del och är skeptiska till idén.

- Om huvudbudskapet ska vara att vi ska vara snälla och inte slåss tycker jag det ligger en konflikt i att lära ut självförsvar, säger Helene Odenljung, och menar att skolan ska fungera som en sorts fredsbevarande styrka och visa att våld inte accepteras. Folkpartiet vill i stället arbeta mer med tjej- och killgrupper, för att stärka tjejernas möjlighet att ta plats och få bättre självförtroende.

Carina Liljesand (kd) är mer positiv till att låta feministiskt självförsvar bli en del av Göteborgsskolornas jämställdhetsarbete.

- Jag tycker definitivt inte att man behöver vara negativ innan man sett hur kursen kommer att läggas upp. Vi måste stärka våra unga tjejers självförtroende, vi måste arbeta med kvinnligt och manligt på alla möjliga sätt, säger hon.

Thomas Martinsson (mp) tycker att beslut om feministiska självförsvarskurser i Göteborgs skolor vore att slå in redan öppna dörrar.

- Det finns kurser sedan tidigare. Det finns gymnasieskolor som har självförsvar för både killar och tjejer som en valbar kurs, och dessutom finns många organisationer som erbjuder kurser utanför skolorna.

Miljöpartiet vill i stället fokusera på hur man ska bli av med det manliga våldet.

- Kurser i självförtroende kanske är mer väsentligt än självförsvarskurser. Men kommer det en motion får vi se hur den är formulerad och ta ställning till den då.

Agneta Granberg (m) och Alexander Sofroniou (s) tycker att frågan om feministiska självförsvarskurser är något varje enskild skola själv ska bestämma om.

- De skolor som tycker det är en bra idé med kurser i feministiskt självförsvar och vill ordna såna får göra det, säger Sofroniou.

- Detta är fritt för skolorna att göra ordna kurser i redan nu, påpekar Granberg. Det är positivt att de har den möjligheten och jag tycker det är jättebra att tjejerna får träningen, men vi vill inte säga att skolorna måste ordna självförsvarskurser. Det är bättre om vi inte går in och bestämmer så mycket i detalj hur saker ska vara.

Rekommenderade artiklar

En mötesplats för kvinnliga feminister

Workshops om allt från adbusting till härskartekniker, föredrag om genus och asyl, konstutställningar och en nio timmar lång film om feministrörelsen i Stockholm. I dag öppnas dörrarna för Feminism 2005.

Lockande kollektivtrafik

Färre trafikskador, en bättre miljö och förkortade köer. Att åka kollektivt har många fördelar. Trots det använder bara 20 procent av göteborgarna kollektivtrafiken regelbundet, enligt Miljöförbundet Jordens vänner, MJV. Hur siffrorna ska höjas finns det många idéer kring.

Leksakernas roll till jul

Det är jul. Barnens listor till tomten rullar långa över golv och dataskärmar och folk vallfärdar till leksaksaffären. Men vad är det de möts av på hyllorna? Vad är det de köper? Och hur påverkar leksakerna barnens syn på sig själva som pojkar och flickor?

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2020 Göteborgs Fria