Göteborgs Fria

Flyttkedjor kan gynna de svaga på bostadsmarknaden

Kan nybyggda villor och bostadsrätter gynna svaga grupper på bostadsmarknaden?
Ja, är svaret i en färsk undersökning som kommunens fastighetskontor låtit genomföra.

Göteborgs befolkning växer. Inflyttningen är omfattande och bostadsbristen är ett stort problem, ett problem som först och främst drabbar svaga grupper på bostadsmarknaden. Till exempel ungdomar och invandrare.

Under de senaste åren har bostadsbyggandet ökat i Göteborgsområdet. Men hård kritik har riktats mot många av de större bostadsprojekten. Kritikerna menar att det fortfarande byggs för lite och att det enbart byggs för välbeställda grupper i samhället.

På uppdrag av kommunens fastighetskontoret har demografen Maria Pleiborn undersökt hur ett nybyggt område med småhus i Kviberg påverkat bostadsmarknaden i Göteborg.

I sin undersökning visar Maria Pleiborn att de nybyggda villorna, radhusen och kedjehusen i Kviberg bidrog till att billiga hyreslägenheter friställdes och att ungdomar kunde etablera sig på bostadsmarknaden.

Owe Nilsson (s) är ordförande i fastighetsnämnden och han tycker att resultatet är mycket positivt.

- Det är skönt att veta att den här typen av dyrare bostäder även gynnar de som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden. Men, säger han, detta innebär inte att man bara skall bygga dyrt. Vi måste hela tiden se till att det byggs så många olika sorters bostäder som det bara går.

Maria Pleiborns visar dessutom att de flesta som tillfrågats i undersökningen helst flytta inom den egna stadsdelen. Något som Owe Nilsson tar som intäkt för att Göteborg måste förtätas.

- Skall göteborgarna kunna bo där de vill måste vi bygga mer bostäder inne i stan. Vi kan inte förvänta oss att alla vill flytta till nya områden utanför stan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Maktfrågan glöms bort i boendepolitiken

Förra söndagen avslutades bomässan i Göteborg. Under mässan har Gårdsten lyfts fram som ett föredöme för arbetet mot segregation. Receptet heter fysisk upprustning och lokalt deltagande. Men flera experter är tveksamma. De menar att dagens satsningar på så kallade problemområden missar den viktigaste frågan: maktfördelningen i hela samhället.

Göteborgs Fria

Rättegång om forskningsmateriel handlar egentligen om något annat

I veckan inleds rättegången mot dampforskaren Christopher Gillberg. På ytan är det en rättegång om vem som skall ha tillgång till Christopher Gillbergs forskningsmaterial. Men på ett djupare plan är det en strid om vilken världsbild som skall prägla framtidens psykiatri.

Göteborgs Fria

Att bygga på höjden ger inte bredd åt staden

Skyskrapor är på modet. I Malmö använder politikerna Turning
Torso för att marknadsföra kommunen. Och i Göteborg vill makthavarna inte vara sämre. De senaste åren har politiker, byggherrar och arkitekter gång på gång presenterat nya planer på höghus. Det senaste tillskottet är fyra skyskrapor på Heden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu