Extrema nationalister regerar i Ukraina | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Extrema nationalister regerar i Ukraina

Viktor Justjenko vann presidentvalet i Ukraina, när Ukrainas folk till slut fick välja själva. Justjenkos seger kallas 'den orangea revolutionen' i Ukraina. Men vilken politik var det som vann? En koalition av tio partier styr nu Ukraina. Där finns liberaler och kristdemokrater, men även extrema nationalister. De nazistiska partierna är små, men hat mot judar är vanligt i Ukraina.

Viktors Justjenkos koalition heter Vårt Ukraina. Ett av de tio partierna i Vårt Ukraina heter Ukrainska nationalisters kongress - Stepan Bandera-fraktionen. Vem var Stepan Bandera? Han var ledare för en rörelse som hette Skogsbröderna. De slogs på Nazitysklands sida i andra världskriget. Partiet har en fascistisk ideologi.

Konstantin Kogan är med i Judiska församlingen i Göteborg. Han var i Ukraina förra året. Då hörde han att Justjenko hyllade Skogsbröderna.

- Justjenkos koalition är mycket nationalistisk. Den förre presidenten, Janukovitj, säger att Justjenkos seger var en brun-orange revolution, säger Konstantin Kogan.

Fram till förra sommaren var ett nazistparti med i koalitionen. Partiets symbol var ett hakkors och en annan nazi-symbol tillsammans. Men de bytte namn och symbol före presidentvalet. Förra sommaren sa partiets ledare att Ukraina hade 'rensats från ryssar och judar' under andra världskriget. Det tyckte partiledaren var bra. Då fick nazistpartiet inte vara med i koalitionen längre.

Ukrainas premiärminister, Julija Timusjenko, ledde tidigare en egen koalition. Flera små partier var med. Två partier var extrema nationalistpartier, ett var ett nazistparti. Partiet Ukrainas nationella samling, UNA, har en hemsida. På hemsidan skriver de att arierna kom från Ukraina. De skriver att partiet ska leda Ukraina i kampen mot judarna.

Fascist- och nazistpartierna är små. Få människor i Ukraina röstar på dem. Men många hatar judar. Euroasiatiska judiska kongressen visar en forsknings-rapport på sin hemsida. Man har forskat i vad folk tycker om judar i Ukraina. 10 procent tycker att det går bra att ha judiska medlemmar i familjen. Knappt 25 procent vill ha judiska vänner. Bara 73 procent tycker att judar ska kunna vara medborgare i Ukraina.

Konstantin Kogan säger:

- Jag skulle inte gå ut med min kippa på mig en fredagskväll i Ukraina. Om någon bråkade med mig skulle ingen hjälpa mig. Polisen skulle inte hjälpa mig. Polisen i Ukraina hjälper aldrig judar.

Rekommenderade artiklar

Framgångsrik kampanj mot polio

Somalia En omfattande vaccineringskampanj mot polio i det konfliktdrabbade Somalia har lett till goda resultat trots svåra förutsättningar. Insatsen har genomförts med hjälp av 10 000 volontärer och sjukvårdare som besökt hushåll runt om i landet flera gånger och vaccinerat 1,8 miljoner barn under 5 år. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har inget fall av polio upptäckts sedan mars 2007.

Fria.Nu

Dömda till 22 år i fängelse för bråk i skolan

Sex mörkhyade skol-elever i den amerikanska staden Jena kan få sitta i fängelse i 22 år. Det blev domen efter att de slagit ner en vit elev. Vänner till den som blivt misshandlad hade tidigare hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte fick vara där.

Fria.Nu

22 års fängelse för skolbråk

Sex mörkhyade skolelever i den amerikanska småstaden Jena riskerar att få sitta i fängelse tills de är i 40-årsåldern, efter att ha slagit ner en vit elev.<br>Tidigare hade vänner till den misshandlade hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte var välkomna där.

Fria.Nu

Stöds av nazister

Den orange revolutionen förde Ukraina bort från Ryssland, men inte bort från antisemitismen. I själva verket har både den nye presidenten och hans premiärminister länge samarbetat med uttalat fascistiska partier.Viktor Jusjtsjenko som till slut segrade i det ukrainska presidentvalet backas upp av tio partier.

Fria.Nu

I-länder lovar slopa exportstöd

I förra veckan höll Världshandelsorganisationen, WTO, ett ministermöte i Geneve i Schweiz. De 147 medlemsländerna kom överens om ett nytt ramavtal för världshandeln. Men de hade svårt att enas om jordbruksfrågorna.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria