Stöds av nazister | Göteborgs Fria
  • Ukrainas ledare Timosjenko och Jusjtsjenko har samarbetat med ryss-, polsk- och judehatande partier.
Fria.Nu

Stöds av nazister

Den orange revolutionen förde Ukraina bort från Ryssland, men inte bort från antisemitismen. I själva verket har både den nye presidenten och hans premiärminister länge samarbetat med uttalat fascistiska partier.Viktor Jusjtsjenko som till slut segrade i det ukrainska presidentvalet backas upp av tio partier.

Hans koalition Vårt Ukraina samlar antikommunister, nyliberaler och kristdemokrater, men även extremnationalister. Partiet Ukrainska nationalisters kongress - Stepan Bandera-fraktionen, ansluter sig till en fascistisk ideologi och är militant antiryskt, antipolskt och antikommunistiskt. Stepan Bandera som har fått ge namn åt partiet ledde rörelsen Skogsbröderna som slogs på Nazitysklands sida under Andra världskriget.

Konstantin Kogan från Judiska församlingen i Göteborg berättar att Jusjtsjenko hyllade Skogsbröderna under en manifestation när Kogan var i Ukraina i september förra året.

- Jusjtsjenkos koalition är så nationalistisk att Janukovitj, den förre presidenten, kallar revolutionen för 'en brunorange revolution', säger Kogan.

När medierna tog upp Jusjtsjenkos stöduttalande till Skogsbröderna hävdade Jusjtsjenko att han hade blivit feltolkad.

Efter valsegern försöker presidenten ta tydligt avstånd från fascistiska grupper, men fram till i juli förra året ingick ytterligare en fascistisk grupp i koalitionen Vårt Ukraina. Ukrainas Nationalsocialistiska parti använde en kombination av svastika och treudd som

logotyp. Det bytte namn och partisymbol inför presidentvalkampanjen, men förra sommaren hyllade dess ledare likväl ukrainska partisaner för att de 'rensade Ukraina från ryssar och judar' under Andra världskriget. När medier knutna till den dåvarande regeringen uppmärksammade uttalandet och använde det för att attackera Jusjtsjenko uteslöts partiet ur Vårt Ukraina.

Julija Timosjenko, som nu är premiärminister, ledde tidigare en egen koalition. En av hennes tidigare parlamentsledamöter är med i den nazistiska organisationen Ukrainas nationella församling, UNA. De skriver på sin hemsida att det ser ukrainarna som ariernas stamfäder och att de ska leda nationen i kampen mot ondskan och judarna.

Partiet har också en paramilitär gren, UNA-UNSO, som har deltagit i separatistiska strider i flera grannstater.

UNA-UNSO och de andra fascistpartierna har litet stöd hos Ukrainas befolkning. Antisemitismen är däremot utbredd. Bara var tionde ukrainare skulle acceptera judar som familjemedlemmar, enligt en forskningsrapport som refereras på Euroasiatiska judiska kongressens hemsida. Knappt var fjärde kan tänka sig att ha judar som nära vänner, och bara 73 procent accepterar judar som ukrainska medborgare, enligt samma undersökning.

- Jag skulle inte gå ut med min kippa på mig en fredagkväll i Ukraina, säger Kogan från Judiska församlingen. Om jag skulle hamna i bråk skulle jag inte få någon hjälp, inte ens om polisen fanns i närheten. De skulle säga att det var jag som hade provocerat dem. Inga polisanmälningar av judar tas på allvar där.

Rekommenderade artiklar

Framgångsrik kampanj mot polio

Somalia En omfattande vaccineringskampanj mot polio i det konfliktdrabbade Somalia har lett till goda resultat trots svåra förutsättningar. Insatsen har genomförts med hjälp av 10 000 volontärer och sjukvårdare som besökt hushåll runt om i landet flera gånger och vaccinerat 1,8 miljoner barn under 5 år. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har inget fall av polio upptäckts sedan mars 2007.

Fria.Nu

Dömda till 22 år i fängelse för bråk i skolan

Sex mörkhyade skol-elever i den amerikanska staden Jena kan få sitta i fängelse i 22 år. Det blev domen efter att de slagit ner en vit elev. Vänner till den som blivt misshandlad hade tidigare hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte fick vara där.

Fria.Nu

22 års fängelse för skolbråk

Sex mörkhyade skolelever i den amerikanska småstaden Jena riskerar att få sitta i fängelse tills de är i 40-årsåldern, efter att ha slagit ner en vit elev.<br>Tidigare hade vänner till den misshandlade hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte var välkomna där.

Fria.Nu

Extrema nationalister regerar i Ukraina

Viktor Justjenko vann presidentvalet i Ukraina, när Ukrainas folk till slut fick välja själva. Justjenkos seger kallas 'den orangea revolutionen' i Ukraina. Men vilken politik var det som vann? En koalition av tio partier styr nu Ukraina. Där finns liberaler och kristdemokrater, men även extrema nationalister. De nazistiska partierna är små, men hat mot judar är vanligt i Ukraina.

Fria.Nu

I-länder lovar slopa exportstöd

I förra veckan höll Världshandelsorganisationen, WTO, ett ministermöte i Geneve i Schweiz. De 147 medlemsländerna kom överens om ett nytt ramavtal för världshandeln. Men de hade svårt att enas om jordbruksfrågorna.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria