Festlig, folklig och fullsatt festival | Göteborgs Fria
  • Göteborg filmfestival lockar storpublik
Göteborgs Fria

Festlig, folklig och fullsatt festival

När 28e Göteborg Film Festival går in på sina allra sista

timmar har det sålts omkring 107 300 biljetter till cirka 700

föreställningar.

Den nya mötesplatsen som skapats på restaurang Respekt har visat sig bli en stor framgång både innehållsmässigt och publikmässigt. Varje dag har tusentals människor passerat lokalen, deltagit i seminarier, underhållits, träffats och festat och årets seminarieprogram under rubriken Cinemix har haft en rekordstor publik. Både på årets Master Classes och det nya festivaltillskottet Vinterpratarna har det varit fullsatt. Också Stadsbiblioteket har blivit en spännande mötesplats med plats för både samtal och film.

Bland de tio mest populära filmerna i årets program märks både filmer som kommer att dyka upp på biograferna inom en snar framtid och filmer som ännu inte fått svensk distribution. Bland de senare märks till exempel In My Father's Den, Land of Plenty, Machuca och Gourmet Club som alla gått för utsålda salonger.

Under lördagens avslutningsfest delades en mängd priser ut.

Nordiska Filmpriset, instiftat som ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborg Film Festival, tilldelas i år den finske regissören Aku Louhimies för Frozen Land. Priset består av 100 000 kronor och statyetten Filmdraken av Ernst Billgren.

Vinnare för bästa kortfilm gick i år till Per Hanefjord för filmen En god dag.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria