Originell fransk rysare. | Göteborgs Fria
  • Oväntat besök från andra sidan graven
Göteborgs Fria

Originell fransk rysare.

They came back, Robin Campillo, är en fantastisk liten film. Robin Campillos film för osökt tankarna till klassikern Invasion of the body snatchers.

En morgon invaderas gatorna av nyligen avlidna personer. De flesta av dem är i pensionsålder. Myndigheterna reagerar snabbt och inrättar provisoriska läger för de oväntade besökarna.

De nykomna är inte längre de personer de en gång var: de rör sig sömngångaraktigt, har dåligt minne, sover aldrig.

Vad ska samhället göra med de nygamla invånarna? De tillför samhället ingenting eftersom de inte är produktiva. Tvärtom kostar de pengar.

They came back är ingen traditionell rysare. Här är det inte chockeffekter som får oss att vrida oss i stolarna, utan obehaget ligger mer subtilt inbäddat i den cyniska och hårda samhällsskildringen.

Tankarna går till science-fictionklassikern Invasion of the body snatchers, där inkräktarna från yttre rymden är en omskrivning av hotet från forna Sovjetunionen. I They came back är hotet inte de döda återvändarna: det är vårt avhumaniserade samhälle som är hotet.

Campillo skapar ytterst elegant en vass och obehaglig kommentar till ett samhälle som är uppdelat enligt ekonomiska och kulturella skiljelinjer. Hatet och misstankarna gentemot de avvikande växer. Lösningen på problemet blir en smärtsam påminnelse om europeisk intolerans och samhällets hårt strukturerande tendenser.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria