Herzog i filmparodi | Göteborgs Fria
  • Werner Herzog bakom pistolmynningen
Göteborgs Fria

Herzog i filmparodi

Incident at Loch Ness är en pseudodokumentär och handlar om den legendariske filmaren Werner Herzogs planer på att göra en film om Loch Nessmonstret.

I flera år har ryktet gått att Werner Herzog, med filmer som Aguirre, Fitzcarraldo, Kaspar Hauser, ska göra en film om Nessie - monstret i Loch Ness. Vad det blir av dessa planer står skrivet i stjärnorna. I Incident at Loch Ness, av Zak Penn, spelar Herzog sig själv och filmen om Nessiemyten är i full gång.

Herzog har fått ett erbjudande av en Hollywoodproducent, vilket betyder stora pengar för en fattig dokumentärfilmare.

I filmen följs han av John Bailey som gör en dokumentär om Herzog. De följer efter filmarna till Loch Ness för att följa filmprocessen.

Det visar sig att Herzog är lurad av den sluge producenten, som tror han kan förena Herzogs skruvade dokumentärstil med publikdragande hollywoodknep - lättklädda damer och "riktigt" Nessiemonster, som han tillverkat i papier-maché.

I en oerhört rolig scen sliter Penn, producenten, upp en pistol och riktar den mot Herzog för att han ska filma den falska Nessie - en kommentar till Herzogs regi av den dynamiske skådespelaren Klaus Kinski, som enligt myten ofta skedde med en pistol.

Annars är Incident at Loch Ness en ganska trött och urvattnad parodi på reality-tv. Ambitionen är givetvis att belysa frågan om vad som egentligen är fiktion och vad som är verklighet och hur man bäst skildrar den. Filmen tillför inte diskussionen mycket nytt, utan blir en underhållande parantes, som framförallt har sin behållning i att Werner Herzog visar sig ha glimten i ögat när han driver med sin egen demoniska regissörsmyt.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria