Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Hur är det egentligen tänkt att valet ska organiseras i ett Fallujah där större delen av de evakuerade invånarna ännu inte tillåtits eller vågat återv
Fria.Nu

En meningslös och blodig ockupation

Den amerikanska offensiven mot Fallujah, som inleddes så fort USA:s presidentval var avklarat, har skördat tusentals dödsoffer. Fortfarande har inte större delen av de civila som flytt kunnat återvända till staden, som uppges vara nästan helt förstörd.

"Sporadiska strider" rapporterades fortfarande mer än en månad efter att den amerikanska armén utropat sig till segrare, och runt jul hade inga medier eller större hjälpsändningar ännu kommit in i staden. Situationen för många av flyktingarna är också svår, speciellt med tanke på att humanitära insatser i området försvåras av bristen på säkerhet.

Vad var målet med den här brutala attacken? Tre förevändningar gavs för anfallet. För det första att fånga eller döda den jordanske terroristen al-Zarqawi. För det andra att konfrontera och tillintetgöra cirka 5 000 motståndsmän. För det tredje att säkra Fallujah för det planerade valet i slutet av januari, och befria stadens invånare från de 'kriminella element' som terroriserade dem.

Redan efter ett par dygns strider kom rapporter om att al-Zarqawi misstänktes ha "sluppit undan" genom att fly staden. Som en annan Röda nejlikan slank han ur nätet och stod ingenstans att finna. Ett par tusen militanta motståndare sades långt in i december ännu finnas kvar i staden, och många sades ha "omgrupperat sig" på andra håll i landet.

Därmed har man misslyckats med att uppnå två av de deklarerade målen. Hur är det med det tredje? Ja, hur är det egentligen tänkt att valet ska organiseras i ett Fallujah där större delen av de evakuerade invånarna ännu inte tillåtits eller vågat återvända, där strider fortfarande förekommer, där hus och hela kvarter har raserats, där vägspärrar, förödmjukande kontroller och godtyckliga gripanden, samt förbud mot all biltrafik (av rädsla för bilbomber) kommer att göra en återgång till ett någorlunda normalt liv omöjlig för de kvarvarande och återvändande invånarna?

Trots all död och förintelse som vräktes över Fallujah, trots en insats av mer än tiotusen marinsoldater, trots tunga pansarförband och 2 000-kilosbomber, och trots den utropade militära "segern", så har den amerikanska militären inte uppnått ett enda av de tre mål man själv satt upp. Samtidigt har man ökat hatet och motståndsviljan runt om i Irak.

Det finns en förutsättning som måste uppfyllas för att säkerhet ska kunna skapas i Irak, och det är att den amerikanska ockupationen – som alltmer liknar ett inbördeskrig där den ena sidan företräds av USAs armé – upphör. Möjligheten måste ges för en från ockupationsmakterna oberoende irakisk samlingsregering att vinna folkets förtroende och starta återuppbyggnaden av landet.

Det finns ingen garanti för att Irak kommer att vara en blomstrande demokrati om tio år, men det kommer garanterat aldrig att bli det så länge ockupationen pågår och skördar nya offer bland oskyldiga irakier.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu