Fria.Nu

Osäkert vad som kommer att hända i tysk politik

Förra söndagen var det val i två tyska delstater: Sachsen och Brandenburg. Resultatet blev inte som man hade trott, och det är svårt att veta hur politiken i Tyskland kommer att förändras. Kanske kommer de stora partierna att börja samarbeta med andra partier än de brukar. Och varför röstar så många unga på högerextrema partier?

Brandenburg gick det sämre för socialdemokraterna, SPD, än i det förra valet. De fick sju procent mindre än i förra valet. SPD är fortfarande det starkaste partiet i Brandenburg, med 32 procent.

För kristdemokraterna, CDU, gick det inte heller lika bra som i förra valet. De fick mindre än 20 procent av rösterna.

Det gick bra för kommunisterna, PDS. De fick fler procent av alla röster än de har fått sedan Tyskland återförenades.

Nynazisterna, NPD, fick nästan tio procent av rösterna. Det extrema högerpartiet DVU fick 6,6 procent. De blir kvar i delstatens parlament. Liberalerna fick bara hälften så många röster som DVU. De gröna fick bara en tredjedel.

Media skrev mycket om valet i förväg. De trodde att kommunisterna skulle få ännu fler röster. De trodde att socialdemokraterna skulle förlora mer. Därför tycker folk nu att det gick bra för socialdemokraterna och ganska dåligt för kommunisterna.

I Sachsen har kristdemokraterna, CDU, haft absolut majoritet. Mer än hälften av alla i Sachsen har röstat på dem. Men nu har de inte absolut majoritet längre. De måste samarbeta med något annat parti.

Kommunisterna, PDS, fick 23,6 procent. Det är ungefär lika mycket som de har fått förut.

För socialdemokraterna gick det lite sämre än i förra valet. De fick mindre än tio procent. Det har aldrig gått så dåligt för socialdemokraterna i något val i en delstat förut.

Nazisterna, NPD, fick lika många röster som socialdemokraterna, nästan tio procent. Liberalerna FDP fick 6 procent. Det är tre gånger så mycket som i förra valet. De gröna fick 5 procent, dubbelt så mycket som i förra valet.

I förbundsrådet sitter någon från regeringen i varje delstat. Om oppositionen är stark i förbundsrådet, får regeringen mindre makt. Så är det nu. Tre fjärdedelar av alla lagar måste godkännas av förbundsrådet. Därför måste den rödgröna regeringen samarbeta med oppositionen.

Men man vet inte hur det blir nu, efter valet. Kristdemokraterna i Sachsen kanske börjar samarbeta med socialdemokraterna i stället för liberalerna. Då blir regeringen starkare. Kanske börjar socialdemokraterna i Brandenburg samarbeta med kommunisterna i stället för kristdemokraterna. Då skulle de bli starkare i förbundsrådet. Men i valet har de kämpat mot PDS. Det kan vara svårt för dem att ändra sig.

Det är mycket diskussion i tyska media om valet och vad som händer nu. Det är inte bra att så många röstar på högerextrema partier. Många som röstar på dem är unga och arbetslösa. De tror kanske att de partierna kan göra så att de får det bättre.

Fakta: 

valresultat

* Valdeltagandet i Sachsen var 61 procent. I Brandenburg var det 59 procent.

* Mellan 25 och 30 procent av de arbetslösa och ungdomarna i Sachsen och Brandenburg röstade på högerextrema partier.

* Med 9,2 procent är nynazistiska NPD i Sachsen lika stort som socialdemokraterna, SPD.

* PDS, kommunisterna, anses vara ett extremistparti och blir diskriminerade trots att de får mer än var fjärde röst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De gröna räddar regeringen i Berlin

Den uträknade rödgröna regeringen har inte bara stoppat förlusttrenden. Kommunalvalet i Nordrhein Westfahlen, NRW, fick opinionen att svänga och ger nytt hopp för återval 2006. Mycket tack vare de Gröna.

Ett mediakrig mot arbetslösa, socialbidragstagare och östtyskar

Det är deras fel att socialstaten nu måste i grunden reformeras. De 4,5 miljonerna arbetslösa används skoningslöst av arbetgivare för att pressa de tyska fackföreningarna bort från både kollektivaavtal, anställningskydd och nu senast även sjukförsäkringarna. Den socialdemokratiske kanslern Schröder låter som en sur Carl Bildt, som far ut mot en 'självbetjäningens mentalitet i välfärdsstaten'.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu