Göteborgs Fria

Gatumusik i lyxformat

Jag gillar den här plattan. Kanske kommer jag med tiden också lära mig att lära mig älska den, ty Räfvens alkoholindränkta klezmerprogg är en urladdning som sitter som en krocketklubba i skenbenet - intensiv, omtumlande, men också sjukt bra.

Av någon anledning drar jag paralleller till Pogues tidigare verk. Irländarnas debut-lp Red roses or me och dess folkpunk samt allmänna kaos känns som en relevant parallell till Räfvens, om än mer välproducerade, musik. Visserligen saknar Next time we take our instruments till största delen sång, men ändå, känslan går inte på att ta miste på. Det handlar om spelglädje och rödtjut.
Sen går man som lyssnare inte heller miste om stämningsfulla partier. 'Snokvalsen' kunde lätt ha platsat på soundtracket till Shindlers List.
Sedan starten har Räfven nu tagit det slutgiltiga steget bort från sitt inledande manifest, som bland annat statuerade att gruppen aldrig fick spela in en skiva, samt att ingen i bandet fick spela ett instrument de behärskade. Next time we take our instruments är tight, snygg och intensiv. Det här är gatumusik i lyxformat, varken mer eller mindre. Och ja, jag tror jag älskar det.

Fakta: 

Next time we take our instruments
Artist: Räfven
Bolag: Swingkids

Next time we take our instruments
Artist: Räfven
Bolag: Swingkids

Next time we take our instruments
Artist: Räfven
Bolag: Swingkids

Next time we take our instruments
Artist: Räfven
Bolag: Swingkids

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Folkpop på svenska

Den här plattan är en lat eftermiddag på soffan med cigaretter, kaffe och lugn. Akustiska gitarrplock, munspel och kontrabas. Ett stycke folkpop på svenska, enkelt sagt.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu