Fria.Nu

Fotbolls-VM för hemlösa mer än bara fotboll

Medan OS tornar upp sig i horisonten med sitt gigantiska maskineri och enorma mediebevakning, pågår just nu ett helt annat idrottsevenemang i Göteborg. Det handlar varken om sponsorjippon eller proffstyckare i sportprogrammens studiosoffor. Det handlar om värdighet och en känsla av att betyda något. Och om fotboll. Fotbolls-VM för hemlösa.

Under en vecka, den 25 juli till 1 augusti, kommer lag från 28 länder från hela världen att mötas och spela fotboll på Götaplatsen mitt i centrala Göteborg. Bakom evenemanget står INSP (the International Network of Street Papers). En organisation som samordnar 55 olika gatutidningar i hela världen. Syftet är att ge hemlösa människor hjälp till självhjälp och ge dem en chans till ett drägligt liv.

Det är andra gången som fotbolls-VM för hemlösa anordnas. Förra året gick det av stapeln i Graz i Österrike och blev en succé med över 20 000 åskådare. 141 spelare från 18 olika lag deltog och för många var det vägen till både jobb och utbildning. Ett nytt liv. Några av spelarna har till och med fortsatt inom fotbollsvärlden och verkar idag som både spelare och tränare.

Fotbollen som spelas är så kallad gatufotboll och reglerna skiljer sig något från den fotboll vi är vana vid. Varje lag har endast tre spelare och en målvakt. Nästan ett måste eftersom spelplanen är betydligt mindre än en vanlig fotbollsplan och mäter endast 20x14 meter. Planen har dessutom sarger som gör gatufotbollen till en väldigt intensiv och actionfylld sport. Matcherna är också betydligt kortare med sina 2x7 minuter.

Som åskådare behöver man varken vara fotbollsexpert eller ens gilla vanlig fotboll. Det är svårt att motstå tempot och intensiteten på den lilla planen vilket märks tydligt på publiken. Stämningen under de inledande matcherna på söndagen var hög och läktarna fullsatta.

Fotboll i kombination med sociala program har visat sig vara ett framgångsrikt koncept i flera länder och fotbolls-VM för hemlösa innebär inte bara fotboll och matcher. Ett flertal organisationer anordnar även seminarier som tar upp olika problem och frågor kring hemlöshet. Tisdagen den 27 juli anordnas ett seminarium om hemlösheten i Göteborg och vad som görs för att hantera den. Medverkar gör bland andra Per Berglund som är kommunstyrelsens ansvarige i frågor som rör hemlöshet och Emil Sernbo, chefredaktör på tidningen Faktum.

Även en rad internationella seminarier kommer att hållas där gatutidningar från hela världen medverkar. På onsdag diskuteras hemlösheten i USA där gatutidningen Big News i New York presenteras och på lördagen medverkar gatutidningen Big Issue Capetown i en diskussion om hemlösheten i Sydafrika.

Fotbolls-VM för hemlösa pågår till och med den 1 augusti då finalerna spelas. För veckans program se www.streetsoccer.org

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lyckad höstpremiär på Area 51

Finnkampen i all ära, men i lördags var det många som valde aktivitetscentrat Area 51 i Gamlestan framför Ullevi. För dem lockade tävlingar och uppvisningar i skateboard mer än 100 meterslopp och längdhopp.

Göteborgs Fria

Guantanamogruppen bjöd på ett annorlunda 4th of July

En liten trång bur. Inte mycket mer än 1x2 meter. Bakom gallren skymtar en orange kropp som sitter hukad för att få plats i det trånga utrymmet. Det ger klaustrofobiska känslor bara att titta på buren.Men det är varken Irak eller någon annan krigshärjad plats. Scenen är Kungsportsplatsen i söndags och kroppen i buren är en docka.

Göteborgs Fria

Vag gräns mellan porr och yttrandefrihet

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var den centrala frågan under ett seminarium i Göteborg med Eva-Maria Svensson från juridiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu